Jij een goed mens

Jij een goed mens? Waarschijnlijk niet…

Mag ik jou een spiegel voorhouden vandaag? Mag ik jou vragen om 10 minuten openheid en eerlijkheid? Geen mens die in jouw hart kan meekijken, dus je hoeft niet openlijk kleur te bekennen. Dat is een veilig idee, toch? Daarbij beloof ik dat we eindigen met goed nieuws. We are finishing strong!!!

Alle mensen, inclusief jij en ik, worden geboren als zondaar. Een zondaar is iemand die vanwege zijn aangeboren en dominante ‘talent’ om fouten te maken, op enorme afstand van en dus los van God leeft. Je hoort Hem niet, je ziet Hem niet, je voelt Hem niet, je (er)kent Hem niet. Daardoor weet je ook niet goed wie jij bent, waarom je leeft en wat jouw toekomst gaat zijn. You are on your own, al ben je omringd door duizenden mensen.

Het is alles behalve gek dat de mensheid stijf staat van de angst en stress. Niet gek dat mensen voortijdig uit het leven willen stappen. Het is een escape to nowhere, maar het kan soms een uitweg LIJKEN. Ook niet gek dat mensen heel druk zijn om vooral níet na te denken over de uitzichtloosheid van hun leven. Het doen alsof het leven zonder God leuk en waardevol is, is enkel een overlevingsstrategie. We leven van lichtpuntje naar lichtpuntje. Wie houdt wie hier voor de gek?

Om de relatie met God te kunnen herstellen, om gered te kunnen worden van je zondige natuur, om je leven terug een doel en een bestemming te geven, om een gezegend leven te kunnen leven ondanks omstandigheden, om te weten waarom je geboren bent, wat het nut van jouw leven is en om werkelijk dat prachtige mens te worden die je bedoeld bent om te zijn – iemand met hoop en een fantastische toekomst om verlangend naar uit te kijken – moet de afstand tot God overbrugd worden.

afstand overbruggen

Ik heb wel eens het idee dat mensen denken dat, als God bestaat, Hij vanzelf wel een keer voor de deur zal staan. En als dit niet gebeurt, dan bestaat Hij dus blijkbaar niet. Niet dus! Hoe zeer God ook naar een relatie met jou verlangt, jouw eigen zondige natuur staat dit in de weg. Hij wil dus wel, maar Hij kan niet. Jouw ‘strafblad’ zal eerst uitgewist moeten worden. God is namelijk zo rechtvaardig dat iedereen, die zelfs maar in de verre verte ruikt naar zonde, niet in Zijn buurt kán komen. Onder het Oude Verbond van de wet (de 10 geboden van Mozes) vielen mensen zelfs dood neer als ze in Zijn nabijheid probeerden te komen. Zo heilig, puur en rechtvaardig is Hij.

Zelf je zondige natuur van je afschudden, gaat je niet lukken. Denken of roepen dat je een goed mens bent, werkt niet en zelfs niet er hard je best voor doen. Jouw best is simpelweg niet goed genoeg. Werkt dat in een rechtbank, denk je? “Rechter, ik heb dan wel een bank beroofd, maar weet u, ik help ook oude vrouwtjes de straat oversteken, ik doe wel eens boodschappen voor mijn opa en ik doe zelfs vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging!” De rechter zal zeggen: “Bravo, maar wat heeft dat met de bankoverval te maken? Mijn oordeel is dat je schuldig bent. Jij krijgt straf.”

see the good

Mensen die denken in eigen kracht een goed mens te (kunnen) zijn, lijden aan zelfrechtvaardiging. Ze maken zich eerst schuldig aan iets, waarna ze zichzelf vervolgens weer onschuldig verklaren. Ze praten recht wat krom is. Het is als een boef die zelf op de stoel van de rechter gaat zitten en de aanklacht die tegen hem is ingediend, verscheurt alsof er nooit iets gebeurd is. Behalve de boef zelf, zal iedereen dit een groot onrecht vinden. En zo is het ook. Dit is niet eerlijk!

Voordat iemand zichzelf daarom het label ‘goed mens’ kan opplakken, zal hij zichzelf moeten meten aan een onbuigzame, objectieve, hoge morele standaard; eentje die hij niet zelf bedacht heeft, die onveranderlijk is en dus niet onder de indruk van smeken, pleiten, (emotionele) chantage, grote monden of zelfs geweld en waarover niet te onderhandelen valt. We willen niet dat er met twee maten gemeten wordt, toch? Wat voor een ander geldt, geldt ook voor jou en andersom. Gelijke monniken gelijke kappen!

Die morele standaard is er gelukkig, namelijk de 10 geboden. God heeft ze aan de Joden (en dus niet aan ons!) gegeven, nadat ze er zelf om gevraagd hadden. Als niet-Jood ben je hier NIET aan gebonden, maar het is wel een schokkende reality check voor jezelf om te kijken hoe jij volgens Gods standaard scoort op een schaal van 0 tot 10; 0-9 zijnde ‘hopeloos verloren’ en 10 is ‘gefeliciteerd, jij bent een goed mens’.

Eén van de bekendste geboden is: niet liegen. Je eigen zonden negeren en vervolgens roepen dat je een goed mens bent, maakt dat je deze al overtreedt. En overtreed je één wet, zegt de Bijbel, dan ben je schuldig aan het breken van de hele wet. Hmmm, je gaat hier dus zeer waarschijnlijk al keihard nat. Al is de leugen nog zo snel… Of liegen nu je enige zonde is of dat je net als de rest van de mensheid een hele waslijst aan overtredingen hebt, jouw eindscore is ‘hopeloos verloren’. Er bestaat niet zoiets als een beetje schuldig, een beetje failliet of een beetje dood. Je bent het wel of je bent het niet.

schaamte

Mocht jij die eenling zijn die zegt nog nooit gelogen te hebben (Pinokkio!!!), dan ga je alsnog de boot in met “Steel niet” (weet je nog, die pen die ineens in je zak zat, maar die niet van jou was?), “Pleeg geen moord” (moord is ook mensen haten, verwensen of die ‘onschuldige’ “val dood” als iemand je afsnijdt in het verkeer), “Misbruik de naam van God niet (OMG, GVD). Moet ik nog even doorgaan?

Daarmee zijn we terug bij af: jij bent een zondaar. Je bent niet in staat om zelf onder de gevolgen van jouw zondige natuur uit te komen. Ontkennen helpt niet, het negeren helpt niet en jezelf rechtvaardigen helpt ook niet. Misschien blaak jij van het zelfvertrouwen. Dat kan voor de buitenwereld heel cool lijken, maar toen je zojuist naast de morele meetlat bent gaan staan, is gebleken hoe onbetrouwbaar je eigenlijk bent. Waar stel jij dan je vertrouwen in?

Hoe denk jij op eigen kracht aanspraak te kunnen maken op toegang tot de hemel als je diens Schepper en Eigenaar niet kent, herkent, erkent en respecteert? Eén ding is zeker: in ieder geval níet door te negeren dat je een serieus probleem hebt. Er gewoon niet mee bezig willen zijn en roepen “Ik zie het later wel” is naast oliedom uitstelgedrag ook de meest onvriendelijke keuze die je voor jezelf kan maken. Je zal namelijk vóór je sterven de oplossing gevonden moeten hebben. En aangezien de meeste mensen sterven op een onverwacht moment, weet je niet hoe lang jij je nog kan blijven dralen. Je weet niet lang je nog hebt om juist voor te sorteren.

wachten

Mag ik jou vragen: “Wat is jouw nummer 1 angst?” En wees eerlijk! De nummer 1 mét stip is het onderwerp wat je misschien twee tellen geleden nog probeerde weg te drukken. Ja inderdaad: angst voor de dood. Als jouw wereld om jou draait en jij sterft… dan draait er niet zoveel meer, toch? Wat blijft er dan nog over? Wat is het nut van jouw leven dan geweest? “Ja, maar ik ben goed voor andere mensen geweest!” We hadden net al gezien dat je dat voor 99,9% niet goed bent. En daarnaast, als al die mensen die jou nu misschien dankbaar zijn, op hun beurt ook sterven, wie applaudisseert er dan nog voor je? Nee, als jouw leven voorbij is en je lichaam op, dan vergaan daarmee ook al jouw praatjes en luchtkastelen.

Ik hoop dat je inmiddels snapt dat je een probleem hebt. Belangrijk, want anders heb je misschien niet zoveel oren naar de oplossing. Jij hebt een probleem wat je zelf niet op kan lossen en je bent dus afhankelijk van Iemand anders voor de oplossing. Gelukkig voor jou is Die er! Die Iemand is God, Schepper van hemel en aarde, en de Bedenker van wat er wel en wat er niet werkt. In tegenstelling tot jou is Hij wél altijd goed, wél altijd betrouwbaar, wél altijd heilig en wél altijd rechtvaardig. Ik snap dat in Hem vertrouwen (geloven) spannend kan zijn, omdat je alleen onrechtvaardigheid kent, maar waarom waag je de sprong niet? Je hebt niets te verliezen behalve datgene wat toch al niet goed voor je was. Als jouw leven je iets waard is, dan laat je wat er hierna komt, niet uit eigenwijsheid en hoogmoed aan het noodlot over.

Oké, tijd voor het GOEDE nieuws! Ondanks dat God niet verantwoordelijk is voor onze zondige natuur (dit was onze eigen schuld!), hield en houdt Hij teveel van ons om ons verder en verder weg te laten glijden het ravijn in. Het woord ‘hel’ staat zeker niet voor ‘Heel Erg Lollig’. Omdat jij machteloos bent en niet in staat om jezelf te redden, heeft God zelf gezorgd voor dé Oplossing: Liefde met een hoofdletter L, ook wel Jezus genoemd.

Jezus

Jezus is God Zelf, als mens naar de aarde gekomen om de straf, die wij verdienen voor onze zonden, zelf te ondergaan. Die plaatsruil kennen wij ook. Als jij door justitie een hoge boete opgelegd zou krijgen en iemand anders is bereid om die voor jou te betalen, dan ga jij vrijuit. Je kan dan later niet nog een keer voor jouw overtreding vervolgd worden. Het is in dit geval rechtvaardig dat de rechter jou vrij laat.

Zo’n zelfde soort plaatsruil was gaande, toen Jezus jouw straf aan het kruis droeg; een afgrijselijke, langdurige en letterlijk verstikkende lijdensweg. Dat deed Hij niet voor de lol, maar uit liefde en compassie voor jou! Omdat Hij werd gestraft in jouw plaats, heeft Hij nu de macht en de autoriteit om jou de deal van je leven aan te bieden; een deal die jou op een eerlijke en rechtvaardige manier vrijspreekt. Je moet die deal alleen wel willen accepteren. Je moet je over willen geven aan Jezus. Je moet Hem willen erkennen als de Zoon van God en als jouw Redder. Je moet daarvoor je trots in willen slikken en Zijn uitgestoken hand met een dankbaar hart willen vastpakken. Dat moet jouw eigen besluit zijn. Geen mens die jou redden kan. Zelfs geen dode, zelfbedachte goden, energieën of trillingen, die bedacht zijn om ons enkel een goed gevoel te geven. Alleen Jezus redt. Alleen Jezus leeft. Hij heeft honderdduizend stappen naar jou toe gezet om de afstand tussen jou en Hem te overbruggen. Die laatste stap is jouw verantwoordelijkheid. Ware liefde is namelijk waar twee partijen vrijwillig voor elkaar kiezen.

Nadenken

P.S.   “Ja, maar Mariëlla. Het klinkt allemaal leuk, gaaf dat jij dit gelooft, tof voor je, maar ik heb er gewoon niks mee. Ik geloof het niet.” Bedenk dan eens dit: hoe vaak heb jij in je leven al gedacht: “Hmmm, het zit toch anders dan ik eerst dacht!” Jaarlijks, maandelijks, wekelijks, misschien wel dagelijks? Maakt dat jou dus een expert van de waarheid? Waarschijnlijk niet. Je gelooft niet, omdat je niet weet wat er te geloven valt. Je hoeft mij absoluut niet te geloven, maar open dan in ieder geval je hart voor Jezus, zodat Hij persoonlijk aan jou kan bewijzen dat Hij de enige levende God is. Het zal de belangrijkste ontdekking van je leven zijn en je weet niet hoeveel tijd je daar nog voor krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.