Een kind van God?

God heeft de mens gemaakt naar Zijn evenbeeld. Niet uit verveling, maar met een heel speciaal doel: om Zijn kinderen te worden. God is namelijk Liefde; onbaatzuchtige, eindeloze, roekeloze Liefde. Een Liefde die geeft zonder te vragen, zonder voorwaarden, zonder geheime agenda, zonder iets terug te verwachten. Ja, zelfs als Zijn kinderen het totaal niet verdienen. De beste Papa die je je maar wensen kan dus.

Gemaakt om een kind van God te zijn
Echter, dat God de mens gemaakt heeft om Zijn kinderen te zijn, wil niet zeggen dat mensen automatisch Gods kinderen zijn. Dat is een groot misverstand! Gods ontwerp van de mens is perfect; daar ligt het niet aan. We hebben alles in huis en staan perfect voorgesorteerd om Gods kinderen te worden. Omdat Hij ons gemaakt heeft om Zijn kinderen te zijn en niet een stelletje robotjes – omdat Liefde vrij is en niets oplegt – heeft God ons echter gemaakt met een vrije wil. En die vrije wil van ons… dat is nogal een ‘dingetje’. It can make or break you – of een Engelsman dit snapt, weet ik even niet.

Het is een mens met een vrije wil geweest die zélf de innige relatie met God verbroken heeft. Het is een mens met een vrije wil geweest die zélf de onhandige keuze heeft gemaakt om God ongehoorzaam te zijn en te luisteren naar de stem van de duivel. Met zijn vrije wil heeft de mens zélf de heerschappij van de wereld aan de duivel overhandigd en daarmee de toekomst van al zijn nakomelingen bepaald. Velen plukken daar nu nog steeds de zure en bittere vruchten van. Wij hebben zelf gezorgd voor de afstand tussen God en de mens; een afstand die wij zelf nooit zullen kunnen overbruggen. Het zijn onze wandaden geweest die gezorgd hebben dat God zich uit onze nabijheid terug trok. God en de duivel, Licht en duisternis, Goed en kwaad; ze kunnen niet samen bestaan. Het is of het één of het ander. God de Almachtige sluit geen dealtjes met de duivel.

Er is echter ook goed nieuws!
Alles wat wij niet kunnen, kan God wel. Hij heeft zich dan wel terug getrokken van de mensen, Hij is ons nooit vergeten. God is nooit opgehouden om van ons te houden en heeft ons nooit volledig los gelaten. God is een God van tweede kansen. God heeft vanwege Zijn eindeloze liefde voor ons en de wetenschap dat verloren ook echt verloren is, het ultieme offer gebracht om ons te redden. Hij heeft Zijn Zoon Jezus als perfect Voorbeeld naar de aarde gezonden om ons voor te doen hoe het is om in eenheid met God als Vader te leven. God heeft Jezus als perfect Offerlam naar de aarde gezonden om onschuldig (!) aan een kruis geofferd te worden (de doodstraf te ontvangen) voor al onze zonden. Jezus heeft ons voor eens en altijd verlost van onze schuld; iets wat jij en ik zelf niet kunnen. Dat is genade! Dat is liefde!

Als je naar Jezus kijkt, zie je God. Niet ‘een god’, maar ‘God’; echt een levensgroot verschil! Als je naar Jezus kijkt, zie je de énige reden waarom God jou vergeven heeft voor al je zonden, fouten, dommigheden, wandaden, rariteiten, bewust én onbewust. En wees eerlijk: dat zijn er nogal wat! Als je naar Jezus kijkt, zie je de allerhoogste God met open armen, liefdevolle ogen, hunkerend naar jou. Het enige wat er nog tussen zit, is jouw vrije wil.

God wil JOU en dat is altijd al zo geweest. Maar wil jij Hem?
Ben je er aan toe om toe te geven dat jij het leven zelf niet redt, dat je jezelf niet kán redden en dat je er zonder Hem eigenlijk maar een potje van maakt? Ben je zover dat je toe wil geven dat jouw praatjes en …. ja ik ga het toch maar zeggen: arrogantie… alleen maar een rookgordijn zijn en bedoeld om de wereld (en jezelf allereerst) te laten geloven dat je ook zonder God een topper bent? Ben je het zat om te knokken en te vechten tegen de bierkaai? Ben je het zat om eenzaam te zijn en toch te doen alsof het leven ‘ooooh zo gezellig’ is, terwijl je hart diep van binnen keihard jankt? Ben je eraan toe om toe te geven dat drank, drugs, overspel, gaming, gokken en zélfs Netflix de leegte in je leven niet weg neemt? Ben je zo woest op het onrecht dat mensen elkaar aandoen, dat je bereid bent om de verantwoordelijke, de duivel, de rug toe te keren? Ben jij bereid om je leven in handen van God te leggen en te accepteren dat het Jezus is die dit alles mogelijk heeft gemaakt, no credits for you!? Wil jij Jezus accepteren als jouw Redder en God Papa noemen? Toe maar! Als jij ‘ja’ zegt tegen Jezus, dán ben je een kind van God.

Eigenlijk heel erg simpel!
‘JA!’ is genoeg.
Maar ja, die eigen wil van ons hè?!

Disclaimer:
Een van de weinige wereldse waarheden die ook meestal echt waar is, is: “Waar je mee om gaat, daar word je door besmet”. Gods liefde is besmettelijk. Enórm besmettelijk zelfs! Eenmaal ondergedompeld in Gods liefde loopt je een zeer serieus en levensgroot risico dat je een enorm liefdevol, vrijgevig en gelukkig mens wordt. Gods liefde is namelijk niet te stoppen. Het is maar dat je het weet…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.