EYE OPENERS

Wat is mij opgevallen in Gods Woord? Wat heeft mij geraakt, verbaasd, geïntrigeerd of geprikkeld? Waar werd ik uitgedaagd in mijn geloof of flink door elkaar geschud? En waar ging er plotseling een lampje branden?

Volgens het Nederlands woordenboek zijn eye openers ervaringen of gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je ogen open gaan. Je gaat ineens iets zien en begrijpen, wat je daarvoor helemaal niet wist, besefte of misschien zelfs wel glashard ontkende. Het regent zomaar ineens kwartjes.

Voor ons geestelijk leven zijn eye openers ook heel belangrijk. Sterker nog, ik durf te zeggen dat ze van cruciaal belang zijn. Leef je met Jezus, dan hebben ze de potentie om een ware revolutie in je ziel in gang te zetten. Het geeft jouw relatie met God een boost. Aan de andere kant kunnen eye openers er bij niet- of andersgelovigen voor zorgen dat hun mening over Jezus plotseling verandert van ‘wat een waanzin!’ naar ‘Hmmm, interessant. Hier wil ik meer van weten’. Kortom, eye openers zorgen ervoor dat er in ons binnenste ruimte ontstaat voor een vernieuwing van ons denken.

We hebben het allemaal keihard nodig om zo af en toe eens even flink wakker geschud en geprikkeld te worden, om verrast en verwonderd te worden, ook als we al decennia lang met God leven. Geloven is namelijk een voortdurend proces van leren en groeien, van vallen en opstaan, en van het oude loslaten en het nieuwe omarmen. Voor een gezonde geestelijke groei is het essentieel om open minded te blijven, leergierig en hongerig.

Waar ik je in mijn blogs meeneem in mijn persoonlijke en dagelijkse wandel met Jezus, draaien Eye openers veel meer om Bijbels onderwijs. Welke pareltjes en geheimen heb ik ontdekt in de Bijbel? Wat waren voor mij belangrijke aha-momenten? En wat zegt God over belangrijke actuele thema’s? Mijn verlangen is dat Hij door mijn woorden heen, jouw ogen verder zal openen voor de waarheid en dat je aangevuurd wordt om nieuwe stappen in geloof te gaan zetten.

Hieronder staan mijn meest recente Eyeopeners. Voor een volledig overzicht, bijvoorbeeld om te zoeken naar een bepaald thema, klik je hier (historie nog in ontwikkeling).

JE MOET MIJ NIET GELOVEN!

Even een belangrijke disclaimer. Als Christen zijn we bedoeld om te leven door geloof. En om het juiste te kunnen geloven en van daaruit te kunnen handelen, moet je natuurlijk wel eerst de waarheid kennen. Gods universele waarheid is helaas niet even snel te downloaden vanuit de hemel. “Was het maar zo’n feest”, denk ik regelmatig. De waarheid ontdekken we stukje bij beetje door te zoeken en te blijven zoeken, ons leven lang.

In jouw zoektocht naar de waarheid, luisteren naar andere mensen is prima, maar vervolgens moet je echt zelf met je neus de Bijbel in om te onderzoeken wat er klopt van hetgeen je gehoord hebt. We worden op dit moment zo overspoeld met nonsens, leugens, misleiding en propaganda, dat kritisch zijn geen overbodige luxe meer is. Je zal het kaf van het koren moeten leren scheiden. Dat betekent heel concreet dat jij dus ook mij (!) niet zomaar op mijn groene ogen moet geloven.

Wees daarom nieuwsgierig, leergierig en in gezonde mate ook kritisch. Merk je bijvoorbeeld dat wat ik schrijf bij jou twijfels oproept? Merk je dat mijn geloof niet matcht met jouw geloof? Mooi! Klik mijn artikel dan niet direct weg, maar duik de Bijbel in. Mediteer op de Bijbelteksten die ik aanhaal, kijk goed naar de context en vraag jezelf dan eens af: ‘Waarom geloof ik eigenlijk wat ik geloof?’ Je zal verbaasd staan over wat je hierdoor ontdekt.

Veel leesplezier en mooie aha-momenten toegewenst!

TIP

Het kan heel verhelderend werken om Bijbelteksten eens in een andere Bijbelvertaling of zelfs in de grondtekst te bestuderen. Download hiervoor bijvoorbeeld de volgende apps:

Welke Bijbelvertalingen ik meestal gebruik?

  • In het Nederlands: HSV (Herziene Statenvertaling), NBV (Nieuwe Bijbelvertaling), HTB (Het Boek), BB (Basis Bijbel)
  • In het Engels: AMP (Amplified Bible), NIV (New International Version), TPT (The Passion Translation), NKJV (New King James Version), MSG (The Message)

Om te kunnen nazoeken wat de oorspronkelijke Bijbelteksten (de grondteksten) zeggen, gebruik ik de Blue Letter Bible-app (gratis, Engels, King James Version) en de Importantia Studie Bijbel-app (niet gratis, Nederlands, Statenvertaling).