Nog op zoek naar een goed voornemen voor 2024?

‘Mijn zoon [dochter], als je in acht neemt wat ik zeg,
mijn richtlijnen altijd onthoudt,
een open oor hebt voor mijn wijsheid,
een geest die neigt naar inzicht,
als je erom vraagt de dingen te begrijpen,
roept om scherpzinnigheid,
ernaar zoekt als was het zilver,
ernaar speurt als naar een verborgen schat,
dan zul je ontdekken wat ontzag voor de Heer is,
dan zul je kennis van God verwerven.’
(Spreuken 2:1-6)

Spreuken 2 staat vol met ALS en DAN; oorzaak en gevolg. Wat een wijsheid! Praktisch ook en daar hou ik van. Maar wat me op dit moment vooral raakt, is de zin ‘dan zul je ontdekken wat ontzag voor de Heer is’.

Ontzag ofwel de vreze des Heren is geen gemaakte houding naar God toe. Het is niet jezelf een vroom gezicht aanmeten en anderen leren dit ook te doen. Het is niet jezelf al het leuke in het leven ontzeggen en leven als een slaaf, want stel dat ik iets fout doe. Het is niet ‘oh, ik moet dit en dat mag ik niet meer.’

Nee, ontzag voor God hebben is het automatische gevolg (!) van Hem zoeken, dag in dag uit. Het is het gevolg van het zeker weten dat je een kind van de Allerhoogste bent en dat je dus zonder schroom voor Zijn troon mag komen. Het is het gevolg van je positie in Christus kennen en daarom onder leiding van de Heilige Geest blijven verlangen, speuren, vragen, zoeken naar meer en meer en meer en meer van God (en dus niet minder en minder en minder omdat het woord ‘meer’ botst met heilige huisjes en eigen religieuze overtuigingen).

Door je ontdekkingen, openbaringen en het diepe weten wat dan vervolgens groeit, groeit ook je ontzag voor de Heer. Niet als een aangemeten houding, maar als een ‘mijn mond valt open en ik kan gewoon niets meer zeggen’. God is zo groot, zo goed, zo liefdevol, zo rechtvaardig, zo geduldig met ons, zo eindeloos … ja wat niet.

verbazing

Als je God op deze manier leert kennen in je hart, dan zal je automatische reactie zijn: ‘ik wil voor U leven, een leven leven wat tot eer van U is.’ Dan peins je er geen seconde meer over om te blijven leven in zonde en/of om dit goed te praten. Dan komt het niet meer in je op om God voor lief te nemen, Hem in de kantlijn van je leven te parkeren en te gaan voor eigen geluk. Dan wil je jouw Vader simpelweg op geen enkele manier meer teleurstellen of verdriet doen.

Denk jij wel eens ‘ik zou Gods stem beter willen leren verstaan’ of loop je rond met vragen aan God waar je nu eindelijk wel eens een antwoord op zou willen krijgen? Ik in ieder geval wel. En Spreuken 2 geeft het antwoord; of beter, het geeft ons richting waar we het zoeken moeten. Het gaat om onze houding, ons verlangen en om het hebben van een pitbull-mentaliteit van niet opgeven. En wat we verlangen wordt ons vervolgens (als gevolg daarvan) gegeven, omdat dat is wie God is. Hij is een Gever. Hij geeft aan wie zich aan Hem geven.

‘Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden open gedaan. Want ieder die vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden open gedaan.’
(Matteüs 7:7-8)

Als de wereld (nog) aan je trekt en je vlees (je ziel) daarom nog kan piepen, kan leven met God soms nog een uitdaging zijn, een puzzel met vele vraagtekens. Maar een last zou het nooit moeten zijn. Wat Jezus voor ons heeft gedaan aan het kruis is juist daarmee afrekenen. Hij heeft onze last gedragen zodat wij nu vrij kunnen zijn. Jezus geeft ons het ware leven en waar Zijn Geest is, daar is vrijheid. Amen?

wegbreken

Mijn goede voornemen is daarom radicaal breken met dingen waarvan ik ervaren heb dat ze me tegenhouden; dingen die leuk, lollig en lekker zijn, maar die slechts zoethoudertjes en tijd- en aandachtverspillers zijn en die me dus geen stap dichter bij de zin van mijn leven brengen. En waarom radicaal breken? Omdat wat niet afbreekt, weer terug aan elkaar gaat groeien. En dan ben ik weer terug bij af.

Mijn nieuwe jaar begint daarom met bidden en vasten.
Ik ben klaar met alle nonsens en dus ook mijn eigen nonsens!
Ik wil doorbraak!

Ik ga in acht nemen wat God zegt,
Zijn richtlijnen onthouden.
Ik wil een open oor hebben voor Zijn wijsheid,
een geest die verlangt en neigt naar inzicht.
Ik ga roepen op scherpzinnigheid,
ernaar zoeken als was het zilver,
ernaar speuren als naar een verborgen schat…

Doe je mee?

Lees vandaag vooral ook eens de rest van Spreuken 2. Mocht je nog motivatie nodig hebt om je af te keren van de wereld, van (intieme) relaties met mensen van de wereld en van zelfzuchtige verlangens, dan ga je die hier zeker vinden. Wijsheid wijst je de juiste weg.

En verlang je ook zo naar doorbraak en ben je benieuwd naar wat bidden en vasten is? Of zie je het niet zitten om dit in je eentje te doen en heb je behoefte aan motivatie en aanvuring? Ga dan eens naar deze link en doe ook mee; met Tom, met mij en vele anderen.

Ik wens je tenslotte een hele gezellige jaarwisseling toe en bid dat 2024 ook voor jou geheel in het teken zal staan van krachtige doorbraken, focus op God en prachtige nieuwe openbaringen.

“Heer, ik bid dat U onze ogen verder opent voor wie U bent en ook ons hart zodat we zonder enig terughouden van U kunnen ontvangen. Vader, ik bid dat U ons aanvuurt om onszelf geheel aan U te geven, zodat U ook zonder terughouden aan ons kunt geven zoals staat in Lucas 6:38; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat. En dit alles bid ik in Jezus’ machtige naam. Amen!”

Ik hoop dat deze blog jou tot zegen is geweest. Reageren? Dat kan hieronder of stuur me een mailtje. Wil je meehelpen om het Evangelie verder te verspreiden en anderen tot zegen zijn? Like en deel deze blog dan. En wil je tenslotte geen blog meer missen, word dan lid van het Telegram-kanaal ‘Mijn leven met Jezus’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.