Waarom de kerk?

Toen ik tot geloof kwam, had ik geen idee van ‘hoe en wat nu verder?’ Er was een muur rond mijn hart doorbroken en ik voelde dingen waarvan ik geen idee had wat het was. Ik had wel door dat dit heel bijzonder was. Ik voelde ook dat mijn gevoel delen met de ongelovige mensen om me heen totaal geen zin had. Ze zouden me niet begrijpen, ik begreep het zelf nauwelijks en wellicht hadden ze me voor gek verklaard. Ik was in de war en heel erg op zoek naar herkenning, steun en hulp bij de invulling van het nieuwe leven dat ik zojuist ontvangen had.

Waarom de kerk
Ga op zoek naar een kerk die bij je past!

Het is voor iedere nieuwe Christen heel goed om na je bekering zo snel mogelijk aansluiting te zoeken bij een kerk. Je bent voor de eeuwigheid gered en de dood is buiten werking gesteld, maar dat betekent niet dat je leven op aarde direct op rolletjes loopt. Daar heb je echt een kerk bij nodig. God wil je in Zijn kerk helpen om je leven in lijn te brengen met Zijn beloftes. Daar is goed bijbelonderwijs voor nodig, vriendschap en support van je nieuwe broers en zussen, de juiste focus en bescherming. De kerk is de veilige basis waar wonden genezen, je hart en ogen open gaan, Gods wonderen gebeuren en waar jij helemaal mag zijn wie je bent.

En is alles in de kerk daarmee perfect? ABSOLUUT NIET! God is perfect, maar de mensen, Gods ‘grondpersoneel’, zijn verre van dat. De geschiedenis laat heel duidelijk zien dat er vele mensen en instituten zijn (geweest) die de naam van Jezus en God misbruikt hebben (en soms nog steeds misbruiken) voor persoonlijk gewin, macht en het begaan van misdaden. Dit heeft niets met God te maken en alles met de zondige natuur en de vrije wil van de mens.

Kompas
Hoe maak je die keuze?

De ene kerk zal zichzelf ‘kerk’ noemen, bij Jong en Vrij noemen we onszelf een ‘gemeente’. Kerk zijn gaat namelijk niet over een gebouw, maar over een gemeenschap zijn. Er zijn kerken in alle soorten en maten, dus ben je op zoek naar een kerk, dan sta je voor een belangrijke keuze. Laat je keuze niet afhangen van ‘Het is lekker dichtbij’ of ‘Mijn vrienden gaan er ook naar de kerk’, want dat zijn geen wijze graadmeters. Wat je in jouw kerk hoort en leert, bepaalt namelijk wat je over God gaat geloven en wat de impact van God op jouw leven gaat zijn. De keuze voor een kerk is dus een keuze met grote gevolgen.

Alle kerken draaien om God (hoop ik), maar mensen hebben er helaas in de loop van de eeuwen heel veel eigen sausjes over heen gegoten waardoor er van God een beeld kan zijn ontstaan van een boze, veroordelende, afstandelijke oude man met een gespleten persoonlijkheid. God is echter alleen maar Liefde en heeft Zijn kerk nooit bedoeld om te versnipperen, om mensen te veroordelen, te domineren of bang te maken. Hij stuurde Zijn Zoon Jezus naar de aarde om ons te verlossen van zonde, oordeel en de dood en om ons Leven te geven in overvloed. Jezus laat Gods onvoorwaardelijk liefdevolle Vaderhart zien en is de énige weg naar de Vader. God heeft Jezus de hoofdrol toebedeeld in Zijn kerk en laten wij Hem die dan ook geven!

Luistertip:    Jesus at the Center – Natashia Midori

Ik gun jou van ganser harte een kerk en een thuis waar het puur draait om het Evangelie van de liefde en genade van Jezus. Ik gun jou een kerk zonder wet, zonder do’s en don’ts, zonder religieuze rituelen en regeltjes die tegen de Bijbel in gaan, zonder menselijke sausjes. Ik kan je onze gemeente Jong en Vrij warm aanbevelen. Hier wordt pure genade gepreekt en dat is helaas nog vrij zeldzaam in kerkelijk Nederland. Wij kijken er als gemeente altijd enorm naar uit om bijzondere mensen als jij te mogen verwelkomen, dus tof als je ons eens met een bezoek vereert.

welcome-please-come-in
Tips voor het zoeken naar jouw kerk

Ga je liever ergens anders naar de kerk dan is dat natuurlijk helemaal prima. Om je een beetje richting te geven, wil ik je graag nog een aantal tips meegeven van waar je op wilt letten. Zorg dat je een kerk vindt waar…

  • alleen de naam van Jezus verhoogd en geëerd wordt, in preken en worship.
  • wat er gepreekt wordt in lijn en context is met wat de Bijbel zegt. Dit kan je zelf checken.
  • je iedere zondag hoort over het Vaderhart van God, Zijn genade en Zijn onvoorwaardelijk liefde voor jou.
  • je hoort dat jouw redding enkel afhangt van jouw beslissing om je oude leven aan Jezus te geven en Hem te volgen. Je kan je redding niet verdienen en niet verliezen.
  • je vrij gesproken wordt van schuld. Je bent rechtvaardig verklaard!
  • je leert dat God nooit boos op je is of teleurgesteld. Papa is gek op jou!
  • jij mag komen zoals je bent, mét jouw verleden en achtergrond.
  • jij je welkom, geliefd en thuis voelt.

Als jij jouw kerk nog niet gevonden hebt, dan zegen ik je met heel veel wijsheid bij jouw zoektocht. In mijn allereerste blog omschreef ik wat ik vond en nog steeds vind in mijn kerk: een warm thuis. Dat gun ik jou ook… en nog veel meer!