Waarom de kerk?

Toen ik tot geloof kwam, had ik geen idee van ‘hoe en wat nu verder?’ Er was een muur rond mijn hart doorbroken en ik voelde dingen waarvan ik geen idee had wat het was. Ik had wel door dat dit heel bijzonder was. Ik voelde ook dat mijn gevoel delen met de ongelovige mensen om me heen totaal geen zin had. Ze zouden me niet begrijpen, ik begreep het zelf nauwelijks en wellicht hadden ze me voor gek verklaard. Ik was in de war en heel erg op zoek naar herkenning, steun en hulp bij de invulling van het nieuwe leven dat ik zojuist ontvangen had.

Waarom de kerk
Ga op zoek naar een kerk die bij je past!

Het is voor iedere nieuwe Christen heel goed om na je bekering zo snel mogelijk aansluiting te zoeken bij een kerk. Je bent voor de eeuwigheid gered en de dood is buiten werking gesteld, maar dat betekent niet dat je leven op aarde direct op rolletjes loopt. God wil jou met Zijn kerk helpen om je leven in lijn te brengen met Zijn beloftes. Jouw focus moet van de wereld en jezelf naar Jezus verschoven worden. Je neus moet misschien wel 180 graden de andere kant op gedraaid worden. Daar is allereerst goed onderwijs voor nodig. Maar wat dacht je van nieuwe vriendschappen, support en bescherming? De kerk is een veilige basis waar wonden genezen, je hart en ogen open gaan, Gods wonderen gebeuren en waar jij helemaal mag zijn wie je bent.

En is alles in de kerk daarmee perfect? ABSOLUUT NIET! God is perfect, maar mensen daarentegen, Gods ‘grondpersoneel’, zijn verre van dat. De geschiedenis laat heel duidelijk zien dat er vele mensen en religieuze instituten zijn (geweest) die de naam van Jezus en God misbruikt hebben (en soms nog steeds misbruiken) voor persoonlijk gewin, macht en het begaan van misdaden. Dit heeft niets met God te maken en alles met de zondige natuur en de vrije wil van de mens.

Kompas
Hoe maak je die keuze?

De ene kerk zal zichzelf ‘kerk’ noemen, een andere noemt zich ‘gemeente’. Kerk zijn gaat namelijk niet over een gebouw, maar over een gemeenschap zijn. Er zijn kerken in alle soorten en maten, dus ben je op zoek naar een kerk, dan sta je voor een belangrijke keuze. Laat je keuze niet afhangen van ‘Het is lekker dichtbij’, ‘Mijn vrienden gaan ook naar die kerk’ of ‘Het ziet er allemaal zo gelikt uit’, want dat zijn echt geen wijze graadmeters. Wat je in jouw kerk hoort en leert, bepaalt namelijk wat je over God gaat geloven en wat de impact van God op jouw leven gaat zijn. De keuze voor een kerk is dus een keuze met GROTE gevolgen.

Alle kerken draaien om God (hoop ik), maar mensen hebben er helaas in de loop van de eeuwen heel veel eigen sausjes over heen gegoten waardoor er van God een beeld kan zijn ontstaan van een boze, veroordelende, afstandelijke oude man met een gespleten persoonlijkheid. God is echter alleen maar Liefde en heeft Zijn kerk nooit bedoeld om te versnipperen, om mensen te veroordelen, te domineren of bang te maken. Hij stuurde Zijn Zoon Jezus naar de aarde om ons te verlossen van zonde, oordeel, de vloek en de dood en om ons Leven te geven in overvloed. Jezus laat Gods onvoorwaardelijk liefdevolle Vaderhart zien en is de énige weg naar de Vader. Onze hemelse Vader heeft Jezus dan ook de hoofdrol toebedeeld in Zijn kerk. Laten wij Hem die ook geven!

welcome-please-come-in
Tips voor het zoeken naar jouw kerk

Ik gun jou van ganser harte een kerk en een geestelijk thuis waar het puur draait om het Evangelie van de liefde en genade van Jezus. Ik gun jou een kerk zonder wetten, zonder do’s en don’ts, zonder religieuze rituelen en regeltjes die tegen de Bijbel in gaan, zonder menselijke sausjes. Ik gun jou ook een kerk waar je niet alleen op zondag een stoel warm houdt terwijl je vanaf een podium geëntertaind wordt, maar waar je werkelijk aangevuurd en klaargestoomd wordt voor jouw persoonlijke roeping in dit leven. Om je een beetje op weg te helpen in jouw zoektocht naar een kerk, wil ik je graag een aantal waardevolle tips meegeven.

Een goede en gezonde kerk is een plek…

  • waar gepreekt en onderwezen wordt in lijn met Gods woord, de Bijbel. Jezus hoort centraal te staan en de verering van bijvoorbeeld mensen (zoals Maria of religieuze leiders) of beelden is dan ook een ‘no go’.
  • waar je geactiveerd en aangevuurd wordt om te groeien in geloof, waar je leert over de kracht van de Heilige Geest, genezing, bevrijding, tongentaal, de waterdoop, enz.
  • waar volop groei is, waar mensen tot geloof komen en vervolgens gedoopt worden. Niet af en toe, maar met GROTE regelmaat. Stilstand is een teken van achteruitgang.
  • waar jij persoonlijk gediscipeld wordt en getraind om in de roeping te stappen die God persoonlijk op jouw leven gelegd heeft. Een waardevolle leerschool (niet te verwarren met je roeping) is bijvoorbeeld het meehelpen in een taak binnen de kerk.
  • waar jij mag komen zoals je bent, mét jouw verleden en achtergrond. Je voelt je er welkom, geliefd en thuis.

Als jij jouw kerk nog niet gevonden hebt, dan zegen ik je met heel veel wijsheid bij jouw zoektocht.