Alleen ‘chill’ of werkelijk vrij?

Wie waren ook al weer de mensen waar Jezus Zijn hart het meest naar uitging? Dat waren verrassend genoeg niet de ‘normale’ mensen, die van zichzelf vonden dat ze het eigenlijk allemaal wel prima op een rijtje hadden.

Nee, Jezus kwam speciaal voor de zondaars, de verschoppelingen, de gebrokenen van hart, de verprutsers, het uitschot van de maatschappij, naar de mensen die niet meetelden of die zoveel problemen hadden dat het gewoon zinloos was om nog langer te doen alsof alles chill en cool was.

Beter gezegd: Jezus kwam voor IEDEREEN, maar bereikte slechts het hart van diegenen, die hun trots en hoogmoed hadden laten varen en die geheel terecht de conclusie hadden getrokken: Ik kan dit niet alleen. Het is niks met mij en het wordt ook niks met mij, TENZIJ er iemand voor mij op de bres springt en oplost wat ik zelf niet oplossen kan.

Het waren de mensen die het aangedurfd hadden om een eerlijke blik in de spiegel te werpen en die vervolgens, met wat ze zagen, voor de Koning der koningen neerknielden. En Jezus wist wel raad met openheid en eerlijkheid. Hij vergaf, genas, bevrijdde en maakte – voor een ieder die bij Hem kwam – de weg vrij om weer terug in relatie met God de Vader te komen. Dit waren Zijn woorden:

“De Geest van de Heere is op Mij, omdat Hij Mij gezalfd heeft; Hij heeft Mij gezonden om aan armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen die gebroken van hart zijn, om aan gevangenen vrijlating te prediken en aan blinden het gezichtsvermogen, om verslagenen weg te zenden in vrijheid, om het jaar van het welbehagen van de Heere te prediken.”
(Lukas 4:18-19)

achter tralies

Ken jij ‘God behinds bars’ al? Het is een geweldige Amerikaanse organisatie die, zelfs in de meest zwaar bewaakte gevangenissen, naar gevangenen omziet en naar hen uitreikt met het Evangelie. Gevangenen worden geholpen om God te ontmoeten, ze worden gedoopt en vervolgens geholpen om hun leven weer op de rit te krijgen, werkelijk op de rit. Dat doen ze o.a. door het aanbieden van ouderschapstrainingen. Hierbij wordt gevangenen geleerd om een goed voorbeeld te worden voor hun kinderen. Ze krijgen zelfs de kans om zonder tralies ertussen, quality time met hun gezin door te brengen. Zo wordt gewerkt aan herstel van ouder-kind relaties en wordt voorkomen dat kinderen in de voetstappen van hun ouders treden en ook het criminele pad op gaan.

Ik vind het werkelijk een fantastisch initiatief! En misschien nog wel het prachtigst hieraan vind ik dat hier zo duidelijk wordt hoe groot Gods gunst en genade zijn voor een ieder die Hem vurig zoekt. Waar voor de wereld deuren namelijk potdicht blijven, opent God deuren voor Zijn kinderen. Waar de maatschappelijke opinie boeven afschrijft, krijgen ze bij God een nieuwe start. Hij maakt echt alles nieuw. En waar de massa gevangenen wil isoleren en keihard wil laten boeten voor hun fouten, wil God juist mensen bevrijden en relaties helpen herstellen, al is het (nog tijdelijk) achter de tralies.

God is zó anders dan mensen en dat is maar goed ook! De ergste gevangenis is namelijk niet een fysieke bajes met een muur eromheen en met ijzeren tralies voor de ramen. De mensen die daar zitten, zijn zich welbewust van hun vrijheidsbeperking. Nee, de ergste gevangenis is er eentje waarvan de meeste ‘bewoners’ zich niet bewust zijn. Het is hun eigen hart. Mensen zitten geestelijk gebonden aan ijzeren ketenen, hun hart zit achter een dikke muur en ze noemen het vrijheid.

Pijn in ogen

Velen zitten op die manier levenslang uit zonder enig uitzicht op vrijlating. Geen wonder dus dat meer en meer mensen die uitzichtloosheid mentaal niet meer trekken en dus óf door het ijs zakken óf van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen om het leven vooral luchtig en lollig te houden. Kom maar door met die slingers!

Het resultaat ervan is een geestelijke gezondheidszorg waar de wachtlijsten steeds langer worden en een heel scala aan trainingen, middelen en andere uitspattingen waar miljarden en nog eens miljarden aan worden verdiend. En ze werken geen van allen. Ze geven niet meer dan tijdelijke verlichting of afleiding.

Het gaat er dus niet om of het LIJKT alsof je in vrijheid leeft. Het gaat erom dat je werkelijk vrij BENT. En in die vrijheid kom je alleen door Jezus Christus. Hij is de Enige met de macht en autoriteit om jou te vergeven van je zonden en jou terug te brengen in relatie met je hemelse Vader. Hij is de Enige die jou bevrijden kan uit de ketenen waarin jouw hart misschien nog vastgegroeid zit. Hij is de Enige bij wie het veilig is om de muur om je hart neer te laten. En Hij is de Enige die het oude kan wegvagen en je een hoopvolle toekomst kan geven als een hele nieuwe schepping… Need I say more?

Het is alleen in de naam van Jezus dat elke macht en autoriteit van de duisternis over mensenlevens verbroken wordt. Het is alleen in de naam van Jezus dat mensen werkelijk vrij komen, al is het misschien nog in een fysieke gevangenis. Het is dan ook mijn gebed dat er ook hier in Nederland kinderen van God op gaan staan, die een roeping ervaren om à la ‘God behind bars’ uit te reiken naar gevangenen. Het is de beste en enige manier om hen voor te sorteren op succes na hun vrijlating, om monsters te transformeren in lieverdjes en om de vicieuze cirkel van recidive door henzelf of hun kinderen te doorbreken.

Het is door Jezus en door Jezus alleen. Prijs God! Amen!?

En tenslotte nog een vraag aan jou:

Wil jij meehelpen om het Evangelie verder te verspreiden? Dat kan bijvoorbeeld door het bericht op social media over deze blog te liken, delen en/of te voorzien van een leuke reactie. Zo help je deze blog beter vindbaar te maken voor anderen. Natuurlijk kan je de browserlink van deze webpagina ook direct doorplaatsen of naar iemand anders toesturen. Dank je wel alvast!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.