Waarheid en niets dan de waarheid

De waarheid en niets dan de waarheid, zo waarlijk helpe mij God Almachtig

Mensen snakken naar de waarheid. We hunkeren ernaar om bevrijd te worden van leugens. We smullen van films vol list en bedrog, hopende dat de bad guys afdruipen en de waarheid zegeviert. Diep van binnen verlangt ieder mens naar het herontdekken en het openbaar worden van DE WAARHEID.

Wat mensen verkondigen als waarheid levert als snel verzet op. Tegenover iedereen die ‘en public’ zijn of haar waarheid verkondigt, staat er minstens eentje die schreeuwt dat het niét waar is, zijn demonstraties in the making, worden mensen opgejut om partij te kiezen tégen, staat er een koor uitjouwers alvast de keeltjes te smeren en vliegen vingers over mobiele apparaten om Social Media vol te spammen. Niet gek dat je je dan wel eens afvraagt: “Maar wat is hier nu echt van waar? Wie heeft er gelijk?”

Waar komt de eigengereidheid, de dwaasheid en de trots vandaan dat mensen soms stellen: “Er bestaat niet zoiets als dé waarheid. Iedereen heeft zijn eigen waarheid”. Heb jij deze nonsens ook wel eens gehoord? Hoe kunnen twee uitersten nu allebei waar zijn?

Wat we eigenlijk bedoelen (en tegelijkertijd hoogmoedig verheffen tot ‘waarheid’) is dat we een mening hebben. Jouw mening is jouw ‘feestje’. Het werkt voor je of tegen je, je merkt het vanzelf. Al is het hebben van een mening niet levensbedreigend, het kan je wel ernstig blokkeren.

De waarheid en niets dan de waarheid is het ultieme. Er is niets waarder dan de waarheid. Er bestaat niet zoiets als waar – waarder – het waarst (zet er geen ‘z’ voor, want dan wordt het ineens een heel ander verhaal…). Ga je jouw mening het label “waarheid” geven, dan zet je jezelf volledig vast. De waarheid is namelijk onveranderlijk. Het heeft geen groeicurve of voortschrijdend inzicht. Je mening verheffen tot waarheid maakt het uiteindelijk een blok aan je been, een excuus en een reden om niet verder te kijken dan je neus lang is. En als jouw ‘waarheid’ waar is, hoe moet het dan met al die miljarden andersdenkende stakkers?

Als je zegt: “Er bestaat niet zoiets als dé waarheid. We hebben allemaal onze eigen waarheid”, dan zeg je eigenlijk (heel diep) dat we samen in een Goddeloos vacuüm leven of dat iedereen zijn eigen God is in zijn eigen bubbel. In beide gevallen is er niet echt een reden voor vreugde…

Gelukkig is de Waarheid gewoon waarheid, onveranderlijk, verleden en heden en toekomst. Niet omdat ik dat vind, maar omdat de Waarheid, Jezus dit zelf zegt. De Waarheid is geen waarheid op basis van onze goedkeuring. Waarheid wordt geen leugen, omdat mensen het niet kunnen bewijzen of zich er niet in kunnen vinden. Er is in het hele universum maar één ‘ding’ onveranderlijk en waar en dat is God. Hij is het begin en einde van alles. God is Waarheid en waarheid is God. Hij is de grote “I AM”. Hij is onveranderlijk goed en vol liefde. En dat is de waarheid!

AMEN

(Het woord ‘amen’ komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en betekent: ‘het is waar’ of ‘het zij zo’)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.