“Dokters zijn door God aan ons gegeven”

Ik hoor deze redenatie de laatste tijd regelmatig. Christenen lijken hem te gebruiken als een soort van rechtvaardiging naar zichzelf toe waarom ze hun vertrouwen in dokters stellen. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar zou het misschien kunnen zijn dat we hiermee eigenlijk gewoon ons eigen ongeloof in de striemen op Jezus Zijn rug aan het maskeren zijn?

Dokters maken deel uit van de schepping. Inderdaad. Net als alle andere mensen die geen dokter zijn. Ook veel van de wijsheid van dokters – althans, dat deel dat waar is – komt bij de Schepper vandaan. Dat klopt ook. God heeft per slot van rekening bepaald hoe het menselijk lichaam werkt. Maar dat maakt dokters voor Christenen nog niet noodzakelijk, onmisbaar of het beste wat God ons ooit gegeven heeft.

Zonder dat jij ervan op de hoogte bent gesteld, kunnen adviezen van dokters bijvoorbeeld ook hele nare bijwerkingen hebben. Een stukje van hun wijsheid komt misschien van God, maar ze zijn geen God. Ze weten meer niet dan wel. Met Jezus in je leven zou naar een dokter rennen daarom ook nooit plan A moeten zijn. Het verhaal van de bloedvloeiende vrouw (Marcus 5:24-34) onderschrijft dat. Dokters hadden haar alleen maar extra schade berokkend, qua gezondheid én financieel.

Ik zou de stelling daarom eens heel anders neer willen zetten: “God heeft dokters bedoeld om ONGELOVIGEN lang genoeg in leven te houden zodat ze de gelegenheid krijgen om te ontdekken wie Jezus is, om zich bekeren en om Hem te gaan volgen.”

In het meest ideale geval geloven Christenen werkelijk in wat de Bijbel zegt en snappen ze hoe ze door hun eigen geloof (!) de genezing en gezondheid die Jezus voor hen betaalde, ook daadwerkelijk fysiek in hun leven kunnen ontvangen. Om daar te komen, is goed Bijbels onderwijs nodig en de wil en inzet om je denken te leren veranderen. Geloof bouwen kost daarnaast ook tijd en ermee beginnen als je nú genezing nodig hebt, is natuurlijk te laat.

En dus, is je geloof in Jezus’ striemen nog niet groot genoeg om genezing van Jezus te kunnen ontvangen, maar heb je wel een medische uitdaging? Prima. Ga naar een dokter. Maak gebruik van datgene waar je op dat moment wél geloof voor hebt, maar claim niet dat dit plan B Gods plan A is. Nergens in de Bijbel lezen we namelijk dat Jezus aan zieken adviseerde: “Luister. Het lijkt me voor jou verstandig dat je eerst eens kijkt wat de dokteren voor je kunnen betekenen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.