Een kind van God

God heeft de mens gemaakt naar Zijn evenbeeld. Niet uit verveling, maar met een heel speciaal doel: om Zijn kinderen te worden. God is namelijk Liefde; onbaatzuchtige, eindeloze, roekeloze Liefde. Een Liefde die geeft zonder te vragen, zonder voorwaarden, zonder geheime agenda, zonder iets terug te verwachten. Ja, zelfs als Zijn kinderen het totaal niet verdienen. De beste Papa die je je maar wensen kan dus.

Een kind van God
Een groot misverstand

Echter, dat God de mens gemaakt heeft om Zijn kinderen te zijn, wil niet zeggen dat mensen automatisch Gods kinderen zijn. Dat is een groot misverstand! Gods ontwerp van de mens is perfect; daar ligt het niet aan. We hebben alles in huis en staan perfect voorgesorteerd om Gods kinderen te worden. Omdat wij (gelukkig!) geen robotjes zijn en omdat Liefde vrij laat en niets oplegt, heeft God ons gemaakt met een vrije wil. En die vrije wil van ons… dat is nogal een ‘dingetje’.

Het is wat met die vrije wil!

Het is de mens met zijn vrije wil geweest die zélf de innige relatie met God verbroken heeft, die zélf de onhandige keuze heeft gemaakt om God ongehoorzaam te zijn. Het is die vrije wil geweest die verkoos te luisteren naar de duivel met alle negatieve gevolgen van dien voor al zijn nakomelingen. Je kan met recht zeggen dat Adam en Eva zich niet zo populair gemaakt hebben, want velen plukken nog steeds de zure en bittere vruchten van hun misstap.

De ontstane afstand tussen God en de mens zullen wij zelf nooit kunnen overbruggen. Maar alles wat wij niet kunnen, dat kan God wel! Hij heeft destijds dan wel afstand genomen van de mens, Hij is ons nooit vergeten. God is nooit opgehouden om van ons te houden en heeft ons nooit volledig los gelaten. God is namelijk een God van tweede kansen… en derde… en vierde… Hoeveel jij er ook nodig hebt, zóveel kansen krijg je.

Het ultieme offer

Jezus heeft vanwege Zijn eindeloze liefde voor ons en de wetenschap dat verloren ook echt verloren is, het ultieme offer gebracht om ons te redden. Hij heeft Zijn Zoon Jezus als perfect Voorbeeld naar de aarde gezonden om ons voor te doen hoe het is om in eenheid met God als Vader te leven. God heeft Jezus als perfect Offerlam naar de aarde gezonden om onschuldig (!) aan een kruis geofferd te worden (de doodstraf te ontvangen) voor al onze zonden. Jezus heeft ons voor eens en altijd verlost van onze schuld; iets wat jij en ik zelf niet kunnen. Dat is genade! Dat is liefde!

Als je naar Jezus kijkt, zie je God. Niet ‘een god’, maar ‘God’; echt een levensgroot verschil! Als je naar Jezus kijkt, zie je Genade. Als je naar Jezus kijkt, zie je de énige reden waarom God Zijn kinderen vergeven heeft voor alle zonden, fouten, dommigheden, wandaden, rariteiten, bewust én onbewust… en wees eerlijk: dat zijn er nogal wat! Als je naar Jezus kijkt, zie je de allerhoogste God met open armen, liefdevolle ogen, hunkerend naar jou. Het enige wat er nog tussen zit, is jouw vrije wil.

You
God wil JOU en dat is altijd al zo geweest

Maar wil jij Hem? Ben je er aan toe om toe te geven dat jij het leven zelf niet redt, dat je jezelf niet kán redden en dat je er zonder Hem eigenlijk maar een potje van maakt? Ben je zover dat je toe wil geven dat jouw praatjes en …. ja ik ga het toch maar zeggen: arrogantie… alleen maar een rookgordijn zijn en bedoeld om de wereld (en jezelf allereerst) te laten geloven dat je ook zonder God een winnaar bent? Ben je het zat om te knokken en te vechten tegen de stroom in? Ben je het zat om eenzaam te zijn en toch te doen alsof het leven ‘ooooh zo gezellig’ is, terwijl je hart diep van binnen keihard jankt? Ben je eraan toe om toe te geven dat drank, drugs, gokken en zélfs Netflix de leegte in je leven niet weg neemt? Ben je zo woest op het onrecht dat mensen elkaar aandoen, dat je bereid bent om de verantwoordelijke, de duivel, de rug toe te keren? Ben jij bereid om je leven in handen van God te leggen en te accepteren dat het Jezus is die dit alles mogelijk heeft gemaakt, no credits for you!? Wil jij Jezus accepteren als jouw Redder en God als Papa? Toe maar! Als jij in Gods armen springt en volmondig ‘ja’ zegt op al deze vragen, dan ben jij een kind van God.

Eigenlijk heel erg simpel!
‘JA!’ is genoeg.
Maar ja, die eigen wil van ons hè…?!

Welcome to paradise
Je leven als kind van God

Tot geloof komen, je bekeren en je leven aan Jezus geven, zijn allemaal synoniemen voor een kind van God worden. Als de allerhoogste Macht van het universum jouw Papa is, dan kan je je voorstellen dat er wel wat meer voordelen aan het kindschap zitten behalve de titel.

Kind van God zijn, heeft een enorme invloed op je leven hier op aarde én je leven na dit aardse bestaan. Alles gaat eigenlijk totaal op z’n kop. Je kunt voor eeuwig rekenen op Gods machtige bescherming bij alles wat je doet en Hij voorziet in alles wat je nodig kunt hebben en nog veel meer. Bedenk het maar: rust, vrede, wijsheid, gezondheid, een gevulde portemonee, toffe vriendschappen, een hemels huwelijk, een gave carrière… Jouw Papa maakt ALLES volkomen nieuw en mét Hem kan ALLES wat je onderneemt een succes worden.

Ook ben je bent voorgoed gered uit de klauwen van de duivel en zijn demonische vriendjes. Jezus heeft de duivel verslagen en daarmee de dood buiten werking gesteld. Wat de wereld ‘dood gaan’ noemt, zal voor jou niet méér zijn dan hier ogen dicht doen en in de hemel je ogen weer openen. Jouw thuis is voor eeuwig bij je Vader. En dat wordt echt geen doelloos ronddobberen op een wolkje met een harp in je handen (echt serieus: ik moet er niét aan denken!!!) maar leven in een paradijs zoals we dat in onze stoutste dromen niet zouden kunnen bedenken.

De Heilige Geest

Zodra je tot geloof komt, ontvang je ook de Heilige Geest. Het is niet langer ‘God bij je’, maar ‘God in je’. Gods Geest en jouw geest smelten samen tot een nieuwe eenheid. Echt een serieus briljante move van God waardoor Hij altijd 24/7 bij je is. De Geest gaat je overtuigen van wie jij bent in je nieuw identiteit: de gerechtigheid van God in Christus, een nieuwe schepping, zonder zonde en meer dan goed genoeg en Gods oogappel. Je gaat stap voor stap ontdekken hoe je de stem en leiding van Gods Geest kan verstaan. Niks spooky, maar gewoon knettergaaf.

Hieronder een dikke aanrader voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in Wie de Heilige Geest is en wat Hij doet. Een heel gave drieluik van pastor Karsten Flierman. Enjoy!

De Heilige Geest is naast eindeloos liefdevol, geduldig en hulpvaardig ook enorm krachtig. In het worship nummer ‘Risen’ wordt het volgende gezonden: “The same Power that crushed the enemy, the same Power lives in me.” Halleluja! Dezelfde Kracht die de duivel heeft vermorzeld én de kracht die Jezus uit de dood heeft doen opstaan, leeft in mij! Echt? Echt!

Leestip: “Een Heilige Geest die ons leven stuurt, hoe dan?”

Luistertip: Risen – Israel Houghton

Door alles wat God nieuw maakt, kan ik oprecht zeggen dat ik een nieuwe schepping ben. Ik ben niet langer wie ik was of wie anderen zeggen dat ik ben. Ik heb een nieuw hart gekregen, mijn verleden is schoon gewist, ik ben rechtvaardig verklaard en ik heb een nieuwe identiteit. Wat een verademing! Omdat het leven echt wel heftig kan zijn, heb ik voordat ik Jezus leerde kennen velen malen gedacht: “Als ik toch eens helemaal fris opnieuw kon beginnen! Alles wat niet loopt, alle tekorten, alle gemis, alle stress… zo in één keer huppekee het raam uit. Alle rottigheid uit het verleden even control-alt-deleten.” Little did I know, mijn Hulp was al onderweg.

Disclaimer:

Een van de weinige wereldse waarheden die (meestal) ook echt waar is, is: “Waar je mee om gaat, daar word je door besmet”. Gods liefde en genade is besmettelijk. Héél erg besmettelijk zelfs! Er eenmaal in ondergedompeld loop je het levensgrote risico dat je een enorm liefdevol, vrijgevig en gelukkig mens wordt. Gods liefde is namelijk niet te stoppen. Het is maar dat je het weet…