Eerst geloven, dan zien

“Daarom zeg Ik jullie: alles waarom jullie bidden en vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult het krijgen.”
(Markus 11:24)

Het is niet wat mensen vaak zeggen: eerst zien en dan geloven. Jezus zelf zegt namelijk dat een belangrijke voorwaarde voor gebedsverhoring is dat wij zelf eerst moeten geloven en dat we daarna pas gaan krijgen waarvoor we gebeden hebben.

Jezus zegt niet: “Als je iets verlangt, laat het in Gods handen en vertrouw erop dat Hij weet wat het beste is.” Hij laat ons niet spartelen! Gods wil is juist het tegenovergestelde. Hij wil dat jij zeker weet wat Zijn wil is en dat je vervolgens gaat bidden in geloof, zodat Gods wil ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Eigen verantwoordelijkheid

Gods wil kennen + geloven is onze eigen verantwoordelijkheid. Die bocht kunnen we niet afsnijden. Wij moeten zelf ontdekken en bestuderen wat de Bijbel zegt over tal van onderwerpen en daar vervolgens op mediteren totdat er openbaringen in ons hart landen en er geloof gevestigd wordt. Een belangrijke tip hierbij is: omring je, zeker in het soms delicate proces van afrekenen met je eigen ongeloof, met gelovigen en mijdt twijfelaars, spotters en cynische ongelovigen. Laat jouw geloofsgroei niet ondermijnen!

En ja, geloof bouwen kost tijd. Daarom is het ook zó essentieel dat we Gods Woord bestuderen en geloof bouwen voor tal van gebieden in ons leven VOORDAT er nood aan de man is. We moeten zorgen dat we geloof hebben voor genezing VOORDAT we ziek worden, voor voorziening VOORDAT we in financiële moeilijkheden komen, enzovoort. Anders lopen we achter de feiten aan, gaan we bidden op basis van een nood, gebeurt er niets en is de kans groot dat we ook nog eens God de schuld geven. “Het zal Zijn wil wel niet zijn…”

Heb geduld en volhard

En tenslotte nog dit: hebben we in geloof gebeden, dan zal het resultaat van de gebedsverhoring niet altijd direct zichtbaar zijn in de natuurlijke wereld. Dan blijven we ons gebed niet eindeloos herhalen; we geloven per slot van rekening en twijfelen niet. God is niet doof en heeft ons gelovig gebed de eerste keer al gehoord.

Wat we wel doen is blijven VOLHARDEN in geloof. We VERWACHTEN en SPREKEN het zichtbaar worden van een positieve uitkomst. We VERHEUGEN ons hierop en DANKEN God alvast voor het verhoren van ons gebed. En geen ‘ja maar’, want dat is twijfel en geen geloof. En zonder geloof is het nu eenmaal onmogelijk om God te behagen!

Zonder geloof is het echter onmogelijk God te behagen. Want wie tot God komt, moet geloven dat Hij is, en dat Hij beloont wie Hem zoeken.’
(Hebreeën 11:6)

Bron: het boek ‘Bidden is ontvangen’ van Tom de Wal, gratis te bestellen via deze link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.