God koppelt vergeving van zonden direct aan bekering

Als mensen zeggen berouw te hebben van hun zonden, is dat vaak omdat ze direct geconfronteerd zijn met de gevolgen van hun zonden. De bal is terug gekaatst naar henzelf en daar willen ze vanaf.

Stel dat je een ander hebt bedrogen, maar je bent betrapt. Mensen kijken je nu met de nek aan, je wordt buitengesloten, je moet de schade vergoeden en misschien hangt er zelfs een gevangenisstraf boven je hoofd. Dan zou je willen dat je de tijd terug kon draaien.

Dat je nu spijt hebt, geloof ik direct. Maar is het dat ook werkelijk? Heel vaak zal het geen spijt zijn, maar zelfmedelijden. Het is niet ‘ik wilde dat ik het niet gedaan had’, maar ‘ik wilde dat ik niet betrapt was’. Je hebt meer oog voor je eigen schande, schade en ongemak dan voor de ellende waarmee je een ander hebt opgezadeld. Het is vooral ik ik ik.

Spijt leidt dan ook lang niet altijd tot een verandering van gedrag. Maar dat is wel waar God op uit is. Hij wil ons redden. Hij wil ons redden uit de verstikkende klauwen van het kwaad en ons bevrijden van het belastende, destructieve en wereldse juk van zonde en dood.

Daarom koppelt God vergeving van zonden direct aan bekering. Bekering is stap 1 naar vergeving. God zal jou je zonden vergeven áls jij je bekeert. Bekering betekent dat je je oude leven – het leven voor jezelf – letterlijk de rug toekeert en dat je je neus naar Jezus richt. Dit is een persoonlijke keuze die je uit vrije wil moet maken. Je moet je WILLEN bekeren.

Als je werkelijk berouw hebt, dan wíl je niet langer onder de consequenties van je zonden uit proberen te komen. Nee, dan wil je NIET MEER ZONDIGEN. Als je je de waarde van iedere druppel van het kostbare bloed van Jezus gaat beseffen, dan ben je niet langer uit op een free ticket to forgiveness. Dan gebruik je ‘Jezus houdt van mij’ niet langer als een excuus om in zonde te blijven leven. Dan mag het jou ook wat kosten. Dan wil je met liefde al jouw wereldse lusten, pleziertjes en ongezonde leefstijl opgeven voor een leven met én voor Jezus. Dat is waar écht gelukkig zijn begint.

“Wat het me ook kost Jezus, ik volg U!”

En… gaat het dan direct allemaal goed? Mag je dan nooit geen fouten meer maken? Nee. We zullen nog regelmatig verleid worden om domme dingen te doen, maar dan is daar God met Zijn genade. Gods genade is het vangnet waarmee Hij Zijn kinderen opvangt als ze onbedoeld (!) uit de rails schieten. Genade is geen en ik herhaal: géén excuus om te blijven zondigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.