Jouw beste kerst ooit

Jouw beste kerst ooit

Dat is wat ik wens voor jou. Niet een standaard, net als anders, gewoon-2-dagen-gezelligheid kerstmis, maar iets wat dat ver overstijgt. Een ik-weet-niet-wat-ik-mee-maak en meer-van-dit-graag kerst. Ik wens voor jou dat 25 december 2022 de geschiedenis in gaat als ‘dé dag dat alles anders werd’, dat het voor jou voortaan iedere dag kerst is. Dat kan namelijk!

Over een paar dagen is het kerst. Ik ben vast en zeker niet de enige die daarop AAN gaat. Kerstmarkten, kerstliedjes op de radio, ‘Home alone’ voor de honderd-tigste keer, de ‘All you need’ kerstspecial (wees eerlijk, géén kerst zonder Robert ten Brink!), uitpuilende koelkasten en overdadige kerstdiners, drukke supermarkten, kerstpakketten, kerstborrels, een sporadische kerstkaart, stapels cadeautjes, kerstversieringen in en om het huis en het vooruitzicht van familie en vrienden over de vloer. Het moet nogal raar lopen als er in dit rijtje niets staat waar jij een beetje blij van wordt, zou je denken…

kerstmarkt

Er zijn echter ook een heleboel mensen die zeker ook blij zouden worden van kerstmis áls… Als er niet zo’n gemis zou zijn, als er meer naar ze omgekeken zou worden, als er niet zoveel tegenslag zou zijn op welk vlak dan ook, als ze wisten hoe bijzonder geliefd ze zijn, als er niet zo’n muur om hun hart heen zou zitten, als als als…

Blij worden van kerst hangt dan ineens af van je omstandigheden: van welke mensen je wel en niet om je heen hebt, van hoe het met jou gaat en hoe gevuld je portemonnee is bijvoorbeeld. Dan kan je je zomaar ineens afvragen of degene die kerst bedacht heeft, hier wel goed over nagedacht heeft. Als kerst echt ‘the most wonderful time of the year’ is, kan het toch niet de bedoeling zijn dat het om dingen en uiterlijkheden gaat en dat er mensen buiten gesloten worden van de feestvreugde?

Tegenstellingen

Wat we ook over kerst geloven, zeker is dat kerst enorme tegenstellingen bloot legt. Kerst vormt een levensgroot contrast met ons dagelijkse leven, wat voor heel veel mensen vaak stressvol, keihard, donker, eenzaam en hopeloos is. Kerst maakt heel erg zichtbaar en voelbaar wat we tekort komen, in ieder geval in alle 363 dagen van het jaar dat het géén kerst is. We willen in twee dagen alles eruit halen wat erin zit, want we weten… zodra we die boom na kerst de deur weer uit schuiven, is het weer back to business. We weten vaak niet hoe we het kerstgevoel de rest van het jaar vast kunnen houden en dat dat überhaupt kan.

Het goede nieuws is: ja dat kan! Het kan wel degelijk iedere dag van je leven kerst zijn; zonder alle opsmuk en slingers, zonder uitpuilende koelkasten (en kliko) maar mét de ware essentie. Voordat ik je dat goede nieuws vertel, is het eerst even goed om een reality check te doen. Het contrast gaat je namelijk helpen om heel eerlijk naar jezelf en jouw verwachtingen te kijken en je aanmoedigen om misschien wel een voor jou hele ongebruikelijke keuze te maken deze kerst.

Kijk eens naar jezelf

Reality check

Leven in onze samenleving is vaak stressvol, keihard, eenzaam en om hopeloos van te worden. Er lijkt geen einde te komen aan het slecht nieuws dat de politiek en de media op ons afvuren. En dat is niet pessimistisch, maar realistisch. Het is zoals het is. Het leven is bijvoorbeeld alleen al stressvol als we geloven dat ons slagen als mens afhangt van wat we voor het oog van de buitenwereld presteren.

En kijk eens om je heen hoeveel koppen er rollen. We wijzen graag naar andermans falen zodat we zelf buiten schot blijven. Maar wat als de kogel naar jou terug ketst? Het is dus wel ff opletten en zorgen dat je zelf uit de buurt van het hakblok blijft.

Het leven is vaak eenzaam, omdat liefde van de mensen om ons heen altijd voorwaardelijk is en onze verwachtingen van anderen vaak onrealistisch zijn. En als mensen al beschikbaar zijn, hoeveel quality time geven ze jou nu werkelijk en hoeveel tijd praten ze vooral over zichzelf?

Je hopeloos voelen tenslotte betekent dat je geen hoop hebt op een happy end, in welke situatie dan ook. Zo, die kunnen nu ook velen op hun bingokaart afstrepen. Er is geen hoop als jouw leven afhangt van jouzelf; van jouw wijsheid, van jouw prestaties, van de grillen van andere mensen met hun eigen agenda en prioriteiten, van de politiek of van je dokter. Een dokter bijvoorbeeld kan je leven niet redden. Hij kan hoogstens je leven en/of lijden verlengen.

Héél veel mensen zijn van binnen ‘gewoon’ kapot, héél erg kapot. Omdat dit zo aan de orde van de dag is, valt het ons vaak niet meer zo op. “Iedereen heeft toch wel eens wat?” En als het ons al opvalt dat het niet zo goed met ons gaat, is onze eerste reactie vaak: door blijven rennen! Stuk zitten, gestrest zijn en het niet meer weten, hoort bij het leven en dus zitten we deze rit gewoon uit. Vraag jij je ook wel eens af: “Hoe kan het toch dat de iets of iemand die verantwoordelijk is voor het ontstaan van onze aarde zo’n misrekening gemaakt heeft, dat we massaal sigaretten, drank, drugs, seks, eten, gokken en medicatie nodig hebben om het leven uit te kunnen zitten en het ondertussen ook nog een beetje luchtig en lollig te houden?”

pillen

De afslag gemist?

Degene die heel vaak de schuld krijgt van alle ellende – want aan onszelf ligt het natúúrlijk niet – is God. “Als jij zegt dat God bestaat, dan is dat wel een lekker figuur! Stervende kindjes in Afrika, oorlogsgeweld, natuurrampen, ziekte… Waar is Hij dan?” Dat is natuurlijk één manier om er mee om te gaan, maar de redenatie klopt niet. Als het voor jou niet het hele jaar kerst is en jouw opties voor het verbeteren van je eigen leven zijn uitgeput, zou het dan misschien kunnen zijn dat je zelf een belangrijke afslag hebt gemist? Of dat je hem wel gezien hebt, maar dat je dacht: “Ja daaaag, die ga ik niet nemen!!!” Eigen-wijsheid?

Zolang we tegen onszelf jokkebrokken of ons koppie in het zand steken, lijkt alles lekker te gaan. We trekken gewoon alle registers open om maar dat ene moment te ontwijken waarop we niet anders meer kunnen dan toegeven dat ons leven een reeks teleurstellingen is zonder enige concrete en reële hoop op blijvende verbetering. Maar of we het nu willen toegeven of niet, die hunkering naar een heel ander, beter, gezonder en vreugdevol leven ís er gewoon. We wíllen wel anders, maar we geloven vaak niet dat dit mogelijk is. En waar moeten we dan beginnen? Het antwoord is heel eenvoudig: begin bij het begin, bij kerst, bij Jezus!

Verlangen

Zoals muggen in de nacht in zwermen op licht afkomen, zo voelen wij ook vaak een hunkering met kerst. Er hangt dan een ogenschijnlijk onverklaarbare hoop, opwinding en vreugde in de lucht. Kerst maakt iets in ons los, al snappen we vaak niet wat dat dan is. Er is iets in ieder van ons, heel diep van binnen, wat wakker wordt als kerst in aantocht is. Dat stukje diep in ons hart wat we meegekregen hebben van daar waar we vandaan komen, begint nu te borrelen en komt tot leven. Wat we nu wel of niet willen geloven of erkennen, we voelen gewoon dat kerst heel bijzonder is. We leven aan de oppervlakte misschien heel erg toe naar de warmte, de gezelligheid en het samen zijn, maar onbewust gaat ons verlangen veel en veel dieper.

Openhaard

Kerst is...

Wel even goed om hier duidelijk te definiëren wat ik met kerst bedoel. Ik bedoel níet het commerciële circus dat wij ervan gemaakt hebben. Er wordt heel handig geprofiteerd van ons gemis en ons diepe – vaak onbewuste – verlangen naar hoop, licht en liefde. Er wordt door de media handig op wat ‘knoppen’ geduwd en hup… we gaan voor de bijl. Daardoor zijn we bereid om voor 2 dagen kerst heel veel extra stappen te zetten en gaat de portemonnee wagenwijd open. De illusie mag wat kosten. Na die 2 dagen en bij jou misschien iets later, wordt de kerstboom het huis weer uit gekieperd, gaan de lichtjes terug de doos in, nemen we een hap lucht, schouders eronder en daar gaan we weer een nieuw jaar in. Pffft, gelukkig is het over 363 dagen weer kerst…

Kerst is niet een verjaardagsfeestje van baby’tje Jezus, maar de dag dat God zelf als mens op aarde geboren werd in een kwetsbaar mensenlichaam. Kerst is niet zomaar een vrije dag, maar de dag dat de Oplossing voor al jouw problemen, uitdagingen en onmogelijkheden geboren werd. Kerst is niet een feestje voor mensen met een gevulde portemonnee, maar de dag dat de Redder van de wereld geboren werd, omdat wij onszelf niet kunnen redden, laat staan de wereld om ons heen. Kerst is geen tweedaags all-you-can-eat festijn, maar het moment dat zo’n 2000 jaar geleden het Licht van de wereld geboren werd en de duisternis móest wijken. Kerst is geen historische gebeurtenis waar ieder jaar het stof vanaf geblazen moet worden, maar de dag dat God zelf naar jou toe kwam, persoonlijk, omdat Hij meer van jou houdt dan jij van jezelf.

Licht van de wereld

En het toffe is: ieder jaar is het weer opnieuw kerst. Ieder jaar en ook nu krijg jij opnieuw de kans om dieper of misschien wel voor het eerst te ontdekken wat kerst werkelijk is, wie Jezus voor jou wil zijn. We verlangen keihard naar a way out, een permanente manier om te ontsnappen uit alles wat niet tof is aan ons leven (heb je even???). En dit verlangen is gaaf! Het maakt namelijk iets duidelijk. Verlangen is nodig om dingen te willen veranderen, om andere keuzes te willen gaan maken. Jij mag kiezen of het bij dromen blijft.

Matig of meer?

Weet dat je zonder verlangen naar iets beters en zonder de ballen om je denken en hart te (laten) veranderen, altijd zal blijven waar je nu bent en zal hebben wat je nu hebt. Ben je tevreden met een leven zonder Jezus? Heb je geaccepteerd dat het leven downhill gaat, dat we nu eenmaal steeds zwakker, vermoeider en ouder worden? Geloof jij dat dat erbij hoort? Het mag natuurlijk, maar weet wel dat je genoegen neemt met kruimels.

Wat wij tevredenheid noemen, is vaak een genoegen nemen met matig, omdat je niet gelooft in meer. Tevredenheid is in slaap sukkelen en stoppen met groter dromen. Maar let op! Die hunkering diep binnenin jou is er niet voor niets. Er zelf een emmer ijswater overheen gooien, dooft misschien het vlammetje in jou, maar je komt er geen stap verder mee. Jij mag jezelf – misschien wel voor het eerst – deze kerst echt eens wat serieuzer gaan nemen. Jij bent gemaakt voor maximale, grenzeloze vrede en vreugde en ik schat in dat je daar wel wat hulp bij kan gebruiken.

Het Licht van de wereld

De duisternis van de wereld heeft ons allemaal stekeblind gemaakt. Omdat duisternis onze normaal is, valt het vaak niet meer op. Onze ogen zijn eraan gewend. Als er geen licht is, zie je natuurlijk niet dat het donker is. Maar gaat er ineens lichtje aan, dan heeft dat direct onze aandacht. Het Licht kan je in het begin verblinden. Je doet er misschien even je ogen voor dicht, omdat het moet wennen, maar uiteindelijk wordt het erg aantrekkelijk kan ik je verzekeren.

verblind door het licht

Jezus is dit Licht van de wereld. Zijn licht maakt dat je je kan oriënteren op waar je nu bent en het geeft richting en sturing. Hij is het Licht dat alles zichtbaar maakt; de leuke, maar ook de pijnlijke en gênante dingen. Niet om jou voor schut te zetten, maar om je ervan te kunnen bevrijden. Hij moedigt je dan ook aan om Hem te gaan vertrouwen voor het opruimen van wat niet fijn is in je leven en Hij wil je helpen groeien naar daar waar jouw potentie en levensdoel in zitten. And last but definitely not least: Zijn licht haalt de aandacht van jou weg en vestigt deze op Zichzelf. Het gaat daarmee (gelukkig!) niet langer meer om jouw prestaties en goede gedrag, maar om die van Jezus. Jij ligt niet langer onder een vergrootglas.

Zoemmm zoemmm

Neem een voorbeeld aan muggen! Hoe bloedirritant ze ook in zwermen voor onze deur vliegen ’s avonds en binnenkomen als ik ook maar een tel de deur open doe, zij hebben het in ieder geval wel begrepen. Zij worden aangetrokken door het licht en ze gáán. Ze hebben geen hersenen die een lijstje van voors en tegens maakt, “zal ik wel of zal ik niet”, maar doen gewoon wat goed voor ze is. Ook wij mogen leren om zo in beweging te komen als het om ons heen en in ons eigen hart aardedonker is. Jij mag leren om de duisternis te herkennen en zelf naar het Licht toe te bewegen. Vrijwillig, want niemand gaat jou daar aan je haren naar toe trekken. En dan nog wat… Het Licht waar ik het over heb, dooft niet. Nooit! Het gaat niet weg als we na kerst de stekker van de kerstverlichting uit het stopcontact trekken. Het ware Licht van kerst brand 24/7, 365 dagen per jaar, tot in de eeuwigheid. Best wel lang dus…

kerstverlichting

Mijn wens voor jou deze kerst

En wat gun ik het jou, het Licht van de wereld. Wat gun ik jou dat Jezus ook jouw hart en leven zal verlichten deze kerst. Dát is mijn grootste en diepste wens voor jou op dit moment, wie of waar je ook bent en wat je ook op je kerfstok hebt. Ik wens voor jou dat deze kerst jouw beste kerst ooit wordt. En dan bedoel ik geen uitspattingen qua eten, drinken en flitsende cadeaus, maar een écht betekenisvolle kerst. Ik wens voor jou dat het Licht van kerst zo’n magische en ongekende aantrekkingskracht op jou gaat uitwerken, dat je ogen open gaan en jij wenst dat ze voor altijd open blijven. Ik wens voor jou dat het contrast tussen jouw dagelijks leven en kerst zo groot gaat zijn, dat je een onhoudbaar verlangen krijgt om de essentie van kerst, Jezus, nooit meer los te laten.

Hoe tof zou het zijn als je, zelfs tegen je eigen verwachtingen in, gaat doen wat echt goed voor je is: bijvoorbeeld met kerst naar de kerk gaan en horen waarom Jezus geboren is voor jou. En je daar dan ook meteen aanmelden voor een Alpha cursus waar mensen je gaan helpen om Jezus te ontmoeten? Hoe liefdevol naar jezelf toe als je je wellicht dwarse mening eens zou parkeren en je verlangen naar redding niet langer de kop in drukt. Hoe behulpzaam als je nu eens voor een paar dagen stopt om Jezus stom te vinden en de kerk saai. Wordt nieuwsgierig, staak je verzet en kom in beweging!

Met kerst wemelt de kerk van de mensen die God niet kennen, die op zoek zijn naar hun levensdoel, die verlangen naar meer, nieuwsgierig zijn en misschien net als jij voor het eerst (sinds jaren) weer eens een kijkje komen nemen. Je bent dus zeker geen vreemde eend in de bijt.

Smoesjes smoesjes smoesjes

En denk jij nu: ja, maar ik kan helemaal niet naar de kerk, want ik krijg bezoek, logees, eters…. Ik heb het druk druk druk. Helaas, ‘Ik kan niet’ bestaat niet, alleen ‘ik wil niet’. Het is een kwestie van prioriteiten, keuzes en een beetje schuiven. Het is zo moeilijk als je het zelf maakt. Neem gewoon je gasten mee naar de kerk. Of je laat ze wat langer uitslapen.

Misschien kan jij jezelf niet in een kerk voorstellen, heb je er een suf en oubollig beeld bij, vind je het niet bij je imago passen, vind je de kerk raar, kan je het niet aan je vrienden verkopen… Allemaal smoesjes! Jouw hart schreeuwt om Licht en ik hoop dat je daar deze kerst naar gaat luisteren.

a sign for you
Mijn vragen aan jou zijn: gun jij jezelf wat ik jou gun? Gun jij jezelf wat Jezus jou gunt en waarvoor Hij tot het uiterste ging. Mag in jouw hart en jouw leven het Licht aan deze kerst? Wordt het niet eens tijd om te bewegen naar waar je diep van binnen zo naar verlangt, maar wat je nog niet kent? Mag jouw diepste verlangen deze kerst de ruimte krijgen om naar boven te komen zonder dat jouw denken en meningen deze direct de kop in drukken? Als jouw antwoord ‘ja’ is, dan buig ik diep voor je. Dan ben je serieus een held! Ik kom zelf uit een leven zonder Jezus en weet hoe groot de afstand tussen ‘Jezus’ en ‘geen Jezus’ kan lijken. Ik weet hoe groot de druk kan zijn om je sociaal wenselijk te gedragen en niet te doen wat een ander raar kan vinden; naar de kerk gaan. Er moet vaak eerst wat (lees: veel) van ons ego en onze trots aan de kant, maar de beloning is dan ook grenzeloos goed. Amen!

Ik wens je HEER-lijke kerstdagen toe vol van de ware Spirit van kerst en een dik gezegend, sprankelend 2023 vol liefde, vreugde, succes, gezondheid en ontspanning. The best is yet to come!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.