Spreuken 4

Spreuken 4

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven”. (Spreuken 4:23)

Het is aan jou om je eigen hart te bewaken boven alles. Je bent zelf de poortwachter van jouw hart; jij bepaalt wat “Ho stop!” is en wat binnen mag komen. Je hart is de plek waar gedachten, emoties en je wil zitten. Het is een delicaat trio wat behoorlijk kan spoken van binnen. Ga er dus voorzichtig mee om, bescherm het, want het is de bron van je leven.

Omdat je hart de bron van je leven is, bepaalt de inhoud (je denken, voelen en willen) hoe je leven er nu en in de toekomst uit gaat zien. Belangrijk is wat jij aandacht geeft, want wat er in jouw bron komt, komt er ook weer uit. Wat zich aan de poort van jouw hart meldt, is wat je hoort, ziet, proeft, ruikt, aanvoelt. En wat doe je daarmee? Zeg je “Stop, wegwezen!” of zet je de deur wagenwijd open?

Een manier om je hart te behoeden voor zorgen en angst is bijvoorbeeld het mediteren op Johannes 14:27. Jezus zegt hier:

Ik laat jullie vrede na. Mijn vrede geef Ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.” (Johannes 14:27)

De Amplified Bijbelvertaling zegt het nog veel mooier:

Let My perfect peace calm you in every circumstance and give you courage and strength for every challenge”.

Typisch het gulle en liefdevolle hart van God. “Ga jij nou niet zelf ploeteren, maar kies datgene wat van Mij komt. Kies voor het Licht en niet voor de duisternis. Laat dat wat de wereld je aanreikt links liggen; laat het niet toe in je hart. Ik zal je Mijn rust, moed en kracht geven, die de wereld je niet geven kan. Ik zal Mijn rechtvaardigheid, vrede en vreugde je hart binnen laten stromen zodat je moeiteloos de juiste weg gaat.”

Het bewaken van je hart klinkt misschien wat simpel, maar het is echt nog wel een ‘dingetje’ in een maatschappij met miljoenen meningen en vol zorgen, stress en angst. Wat daarvoor nodig is, is wijsheid om te kunnen duiden wat wel en niet goed voor je is. Maar waar haal je die wijsheid?

Wijsheid komt in een drietal verleidelijke smaakjes. Er is eigenwijsheid (zelf bedachte theorieën die in jouw oren waarschijnlijk fantastisch klinken), boekenwijsheid (eigenwijsheid van anderen) en Goddelijke wijsheid (de enige die onveranderlijk zuiver en altijd liefde is). Aan jou de keuze….

En ondanks dat God de mens alle vrijheid laat om te kiezen voor goed of kwaad, laat Hij het gelukkig niet na om keer op keer in Zijn Woord liefdevol maar stevig te benadrukken in welke richting we het zouden moeten zoeken:

Mijn zoon [of dochter], luister, neem Mijn woorden aan, ze vermeerderen de jaren van je leven. Ik heb je de weg van de wijsheid gewezen, op rechte paden heb Ik je gevoerd. Je zult onbelemmerd voortgaan, nergens zul je struikelen, al ga je nog zo snel. Laat Mijn onderricht niet los, houd het vast, vergeet het nooit, het is je leven.” (Spreuken 4:10-13)

Mijn wens voor jou: Ga met God! ❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.