Spreuken 5

Spreuken 5

“Mijn zoon [of dochter], luister naar Mijn wijsheid, schenk Mijn inzicht een aandachtig oor, opdat bezonnenheid je blijft behoeden en kennis over je waakt bij wat je zegt tegen een lichtzinnige vrouw [of man] …” (Spreuken 5:1-2)

Spreuken 5 is een hoofdstuk waarin God duidt wat voor mensen een gezonde liefdesrelatie is, maar ook welke keuzes daarentegen schadelijk voor ons zijn. God is alles behalve een bekrompen, preutse oude man en heeft liefdesrelaties juist bedacht om Zijn kinderen maximaal te laten genieten. Als we Gods hart achter Zijn adviezen niet kennen of betwijfelen, zijn we – gezien het ‘nieuws’ van deze week – in staat om Gods woorden onbehoorlijk uit zijn verband rukken.

We leven in een materiële wereld, we kunnen van alles zien, voelen, ruiken… maar we leven tegelijkertijd ook in een vele malen grotere geestelijke wereld. Die laatste is voor het overgrote deel aan onze waarneming onttrokken en gelukkig maar! We zijn ons vaak niet bewust van de omvang en heftigheid van de strijd die in deze geestelijke wereld gevoerd om onze ziel. Soms wordt er een klein stukje van dit heftige spanningsveld merkbaar als bijvoorbeeld mensen, geïnspireerd door de Bijbel, de media opzoeken met hun oordeel of mening over de Westerse ‘vrijheid blijheid’. Alsof je een knuppel het hoenderhok in slingert….

God is Liefde en Zijn wil voor ons is liefde. Daarom snapt Hij als geen ander ons verlangen naar liefde, geborgenheid, warmte, aanraking en samen zijn. Omdat Hij Liefde is, heeft Hij dé voorziening getroffen waarin we álles kunnen vinden waar we naar hunkeren: het huwelijk. God kent echter ook de trucjes van zijn tegenstander: het wijde scala aan verleidelijke, ogenschijnlijk onschuldige alternatieven voor het huwelijk, bedacht om de mensen bij God en Zijn zegeningen vandaan te houden.

Ondanks dat het risico erin zit dat we onwijs kiezen, houdt God zoveel van ons dat Hij mensen nog altijd een vrije wil gunt; een vrije wil om Zijn adviezen op te volgen of om ze compleet te negeren. Het is ook deze vrije wil die misbruikt wordt om mensen ‘uit naam van God’ te veroordelen, buiten te sluiten en als ‘slecht’ te bestempelen. Als we serieus gaan kijken naar schuld horen we allemaal, zonder uitzondering aan de schandpaal te hangen. Gods eigen zoon Jezus veroordeelde behalve de Farizeeërs (de kerkelijke leiders en machtsmisbruikers in Zijn tijd) niemand, ook de grootste boeven niet.

God is Liefde en Liefde betuttelt niet, kleineert niet en manipuleert niet. Liefde sluit niet buiten, maar negeert ook niet. Gods adviezen zijn bedoeld om ons op díe weg te laten lopen waar we Zijn bescherming en voorziening maximaal kunnen ontvangen. Als we niet (willen) luisteren, heeft dat consequenties. Niet omdat God straft, maar omdat we zélf kiezen voor dingen waarvan Hij ons vertelt dat ze niet wijs zijn. En dat is onze eigen verantwoordelijkheid…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.