Verkies fris en fruitig boven tweedehands

“God, de Heer, bracht de mens dus in de tuin van Eden, om die te bewerken en erover te waken. Hij hield hem het volgende voor: ‘Van alle bomen in de tuin mag je eten, maar niet van de boom van de kennis van goed en kwaad; wanneer je daarvan eet, zul je onherroepelijk sterven.’ God, de Heer, dacht: Het is niet goed dat de mens alleen is, Ik zal een helper voor hem maken die bij hem past.”
(Genesis 2:15-18)

In het eerste deel van deze Bijbelvers lezen we dat God de mens waarschuwt om niet te eten van de boom van kennis van goed en kwaad, en in de laatste zin neemt God Zich voor om een helper voor de mens te maken.

‘De mens’ was Adam en zijn helper werd Eva. Wat betekent dat? Toen God Adam waarschuwde om geen vruchten van die ene verboden boom te eten, was Eva er nog helemaal niet. Adam heeft haar dus pas later op de hoogte gesteld van dit gebod. “Luister Eva, voordat ik het je vergeet te vertellen, ik moet je nog even wat belangrijks vertellen. Weet je, God heeft gezegd dat we niet mogen eten van die ene boom.”

“Van alle in het wild levende dieren die God, de Heer, gemaakt had, was de slang het sluwst. Dit dier vroeg aan de vrouw: ‘Is het waar dat God gezegd heeft dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?’”
(Genesis 3:1)

Is het niet bijzonder dat de slang (de duivel) zijn vraag nu juist aan Eva stelt en niet aan Adam? Als waarheidsvinding werkelijk zijn doel was geweest, had de slang zijn vraag dan niet beter aan Adam kunnen stellen? Maar zijn intentie was helemaal niet waarheidsvinding. Zijn plan was verleiding en misleiding en dat lukt nu eenmaal het beste bij mensen die Gods woorden, waarschuwingen en adviezen uit de tweede hand hebben, van horen zeggen. Wie God namelijk niet direct in de ogen gekeken heeft – al is het via de Bijbel -, neemt het Woord nu eenmaal niet zo serieus.

En laat dat ook een waarschuwing zijn voor jou en mij vandaag. Als veel van wat wij geloven ‘tweedehands’ is, als ons geloof voornamelijk gebouwd is op wat een voorganger predikt of andere mensen ons vertellen zonder dat daar een stevig fundament onder zit van zélf Bijbel lezen en zélf tijd met God doorbrengen, dan zijn we een hele makkelijke prooi voor de misleider. Als we anderen het mandaat geven om Gods Woord te filteren en voor ons samen te vatten, dan gaat de essentie en de urgentie van wat God persoonlijk tegen jou en mij wil zeggen, voor een groot deel verloren.

Overal om ons heen zien we dat de wereld ons met allerlei leugens en listen een ‘woke’ agenda probeert op te dringen. Of zal ik zeggen: door onze strot probeert te duwen. En duidelijk is inmiddels ook dat lang niet alle kerkmuren daar al/nog tegen bestand zijn. In plaats van dat wij de wereld leren wat waarheid is, gaat de wereld zich nu steeds meer bemoeien met Gods Woord. De Waarheid mag niet meer klinken. Bijbelse waarschuwingen worden afgezwakt, want mensen zouden er eens aanstoot aan kunnen nemen. We moeten wel inclusief zijn en links en rechts hoor ik zelfs mensen richting alverzoeningsleer bewegen; iedereen is een kind van God… ja, ammehoela!

Ik geloof dat we als gelovigen zo te misleiden en te manipuleren zijn, omdat we te weinig als Maria aan de voeten van Jezus zitten. We ontvangen te weinig rechtstreeks van Jezus omdat we te druk zijn met onszelf – zeg ik ook tegen mezelf.

Dus, verkies fris en fruitig boven tweedehands. Maak je er niet langer makkelijk mee af. Laat je oren niet hangen naar de wereld of Christelijke ‘voorzeggers’. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om geestelijk scherp te blijven en om leugens en waanzin niet toe te laten tot je hart. Sta geen filters of vervorming toe tussen jou en God en haal iedere dag zelf jouw verse manna bij Jezus. Ben niet ‘woke’ maar wakker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.