niet vloeken

Let op je woorden! Ze hebben scheppingskracht…

> leesduur: ca. 8 minuten

Het valt me telkens weer op hoe makkelijk we het vloekwoord ‘gvd’ over onze lippen laten rollen. En niet eens perse in razende woede maar ook ‘gewoon’ als onschuldig wat-maakt-het-ook-uit stopwoordje tijdens enthousiaste, vrolijke, verbaasde of blije momenten. Bijzonder hoe normaal we dit vloeken blijkbaar zijn gaan vinden.

Ik sta er versteld van; van het gemak waarmee mensen onheil en vloek over zichzelf uitspreken, van de onwetendheid (of is het nonchalance?) en het niet horen welke woorden we nu werkelijk uitspreken.

Woorden hebben scheppingskracht en dus ook consequenties. Met jouw woorden – hoe ogenschijnlijk onschuldig ook – schep je jouw toekomst; gelukkig of ongelukkig, zegenrijk of vervloekt en doods.

pas op wat je zegt

Wat is vloek eigenlijk?

Vloek is rampspoed en ellende wat jouw deel kan worden als je Vaderloos en zonder Gods bescherming op aarde rond wandelt. De enige die door God persoonlijk vervloekt werd, de enige die ‘bij kop en kont’ en definitief door God zelf de hemel uit gekieperd werd en dus reddeloos verloren is (omdat er simpelweg geen spatje liefde in hem was en is) is de duivel. Jij hebt (nog) een keuze.

Behalve de eeuwige vloek richting de duivel persoonlijk sprak God bij de zondeval ook een nog steeds voortdurende vloek uit over de aarde. De heerschappij over de aarde is nu nog in handen van duivel en daarom is alles op aarde eindig, in verval, neergaand en dood(s). God en de duivel, liefde en haat, zegen en vloek; ze gaan niet samen. But there is an easy way out!

Gods plan

Gods plan is om alle mensen die ooit geboren worden, ja zelfs vanuit onze vervloekte wereld (!), als kinderen in Zijn gezin op te nemen. Omdat liefde vrij laat en niet dwingt, moeten we zelf wel bij Hem WILLEN horen. En waarom eigenlijk niet? Ja, waarom eigenlijk niet…?

Er is slechts één (one, uno, eine, un, um, bir…) randvoorwaarde om bij God te kunnen horen: je moet zelf (persoonlijk en ieder voor zich) vanuit je hart kiezen voor God als jouw Papa. Dat doe je door te accepteren dat Jezus voor jou de duivel, jouw zonden en de daarbij horende straf en dood overwonnen heeft. Jezus is uit liefde voor jou door de grootste gruwelijkheden, de dood en de hel heen gegaan. Hij heeft ALLES gedaan wat voor jou te moeilijk, te pijnlijk en zelfs totaal onmogelijk is. We zullen ons als mens nooit kunnen voorstellen hóeveel het God gekost heeft om jouw en mijn redding mogelijk te maken.

reddingsboei

Makkelijke keuze of toch niet?

C’est simple! Makkelijk toch!? Kat in het bakkie… of toch niet? Het lastige is dat er een hele nare en listige stoorzender tussen jou en God in zit. Een stoorzender die er zijn ‘levenswerk’ van gemaakt heeft om de hel flink te bevolken en het liefst mét jou! Alles wat hij uit de kast kan trekken aan listen en leugens om jou aan zijn kant te houden, dat doet hij. Ik zeg ‘houden’ omdat je zonder Jezus automatisch aan deze rat toebehoort. De vraag is: heb jij dat in de gaten?

De aard van de duivel

Waar is een ‘hart’ mee gevuld als er geen liefde in zit? Precies: met haat, pijn, venijn, jaloezie, afgunst, wraak en razende, blinde woede. Als ik jou vraag: “Zin in een relatie en omgang met zo’n type?” dan geloof ik dat jouw antwoord direct gaat zijn: “Nee, geen haar op mijn hoofd….”

Maar waarom hebben dan toch zóveel mensen dagelijks omgang met de duivel?
Waarom vinden we het ‘lollig’ om ons met carnaval of Halloween te verkleden als duivel?
Waarom laten we zo veelvuldig zijn woorden over onze lippen komen en proclameren we vervolgens dat het toch allemaal niet uitmaakt omdat het ‘maar’ woorden zijn?
Waarom geloven we massaal zijn leugens dat we Jezus helemaal niet nodig hebben, omdat er 1001 verschillende wegen zijn die naar God leiden? Er zijn zeker 1001 wegen, maar 1000 ervan lopen dood en dát vertelt de duivel jou er niet bij.

grote mond

Ik geloof direct dat – áls er wel eens een ‘gvd’ uit jouw mond zou floepen – jij er waarschijnlijk niets kwaads mee bedoelt. Maar de duivel wél en dát is het probleem. Zijn woorden komen namelijk uit JOUW mond. Een kwestie van blindheid en onwetendheid of misschien een oude gewoonte?

In alle eerlijkheid, dit laatste is bij mij nog wel eens het geval. Vroeger werd er bij ons thuis niet gevloekt. Ik hoorde het niet, dus ik deed het niet. Later ben ik wel gaan vloeken als ik boos of gefrustreerd was. Waarom? Voorbeeld doet (goed én fout!) volgen. Ik kreeg nieuwe mensen om me heen die stevig vloekten en dus werd ‘gvd’ ook onderdeel van mijn vocabulaire.

Nu realiseer ik me wat ik zeg dus wíl ik niet meer vloeken. Maar mijn menselijke wil is zwak en in momenten van frustratie springt de duivel er bovenop. Als hij ruimte ziet, gebruikt hij mijn zwakte en onachtzaamheid om mijn boosheid te voeden en floeps…. daar is ie weer.

Zo dankbaar voor Jezus’ reddingswerk aan het kruis, voor Zijn vergeving, voor Zijn genade en voor Zijn compassie voor mij. Geen bliksemschichten uit de hemel dus als ik de bocht uit vlieg, maar een liefdevolle reminder van mijn Hemelse Vader dat dit geen handige uitspraken zijn. “Nee Papa, inderdaad. Dit bedoelde ik niet. Sorry! Ik wilde niet vloeken. Dank U wel dat U mij vergeeft en helpt dergelijke woorden niet meer in de mond te nemen!”

Een wolf in schaapskleren

Zoals de duivel Adam en Eva listig kwam vertellen dat ze zonder problemen ‘ach wat maakt het ook uit’ gerust een vrucht van die ándere boom konden eten, zo geslepen is de tactiek van de duivel nog steeds.

Hij is een wolf in schaapskleren, zogenaamd je vriend, jouw stem, maar ondertussen jouw aanklager en grootste vijand. Hij voert ons gedachten die misschien goed, menslievend en liefdevol LIJKEN, maar ondertussen… Gods kroon past hem absoluut niet.

Hij plaatst zijn leugens en rottigheid in onze gedachten wat bijbehorend gedrag en emoties veroorzaakt. Er schuilt gevaar in het jezelf vervolgens identificeren met deze gedachten, emoties en gedrag. “Alles wat ik doe, zeg, denk en voel, hoort nu eenmaal bij mij. Het is gewoon wie ik ben en ik mag zijn wie ik ben.” Autsj… leugen, leugen, leugen, leugen en leugen en ja dat laatste klopt, maar ondanks dat beetje waarheid blijft het hele verhaal een leugen. Een liter gif met een lepeltje zuiver bronwater blijft nog steeds gif.

irritante stem van de duivel

Altijd weer die.... stem

En mocht je nu denken: “Jaaa hoor, beetje overdreven dit. Doe niet zo moeilijk. Wat maakt het allemaal uit. Zo’n vaart zal het allemaal niet lopen met mij!” DIE STEM BEDOEL IK DUS! We verstaan hem allemaal. Hij leidt jou met alle haat die hij in zich draagt fluitend de afgrond in als je het hem toestaat. Er niet naar luisteren is te leren en een keuze. Niet kiezen en het laten zoals het is, is ook een keuze. Je bent daar helemaal vrij in!

Better safe than sorry

En om terug te komen op het vuil wat uit onze monden kan komen… Als jij iemand bent die regelmatig het woord ‘gvd’ uit zijn mond laat glippen, weet je dan eigenlijk wel wát je aan God vraagt?

“God verdom mij. God verdoem mij. Weiger mij pertinent. Veroordeel mij voor eeuwig. Vervloek mij. Laat rampspoed op mijn pad komen en haal al Uw bescherming bij mij weg.” Ehhhh werkelijk?! Zelfs bij twijfel over het bestaan van God, kijk uit met wat je zegt! Neem liever het zekere voor het onzekere en wees alert op wat er uit je mond komt. Wees lief voor jezelf en vloek gewoon niet. Denk het niet en spreek het niet uit.

Stel je eens voor dat jouw onbedoelde, maar wel zeer nadrukkelijke wens verhoord wordt?! Daar moet je toch niet aan denken? Dat risico wil jij echt niet lopen, wat je ook gelooft. Ondanks Gods eindeloze liefde voor jou kan Hij jou niet beschermen als jij zelf de deur wagenwijd open zet en de duivel alle ruimte geeft om zijn gif door jou heen in jouw leven rond te strooien.

better safe than sorry

Doe het voor jou!

En, doe het vooral niet voor mij! Voor mij persoonlijk maakt het niet veel uit wat je zegt. Het is vooral voor jouzelf. Je doet mij er alleen pijn mee, omdat ik hoor wat je (onbewust) over jezelf afroept en ik niet wil dat mijn kinderen besmet worden met het ‘vloek-virus’. Het over jezelf en anderen afroepen van onheil is niet Gods wil. God houdt van je en ik ook.

Gods oneindige liefdevolle zegen voor jou in Jezus’ machtige naam!

Heeft deze blog jou aan het denken gezet of nieuwe inzichten gegeven? Ik ben benieuwd! Laat het me gerust weten. En heb jij lieve mensen in jouw omgeving die je ook een eyeopener gunt, deel deze blog dan met hen. Laat God ook in hun harten Zijn waarheid oplichten. Ze zijn het absoluut waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.