Zwak zijn is de nieuwe sterk

Zwak zijn is de nieuwe sterk

De wereld hanteert vele theorieën die misschien aantrekkelijk klinken, maar die in feite morsdood zijn. Of uitspraken als: “Je kan het!” en “Het komt goed!” Het zijn oppeppende woorden, maar zonder gebruiksaanwijzing hebt je er he-le-maal niks aan. Want “Hoe dan???” En wat te denken van alle instituten die als paddenstoelen uit de grond schieten om mensen te leren om zich beter, sterker, gelukkiger, krachtiger, ontspannender te voelen. Als dat werkelijk de wortel van de problemen zou aanpakken, waren we nu allemaal super gelukkig. Dan waren depressies, verslavingen, hopeloosheid en machteloosheid alleen nog dingen van ‘vroegâh’…

Niet gemaakt om sterk te zijn
Waarom zorgen de wereldse theorieën en therapieën er niet voor dat we krachtig in het leven kunnen (blijven) staan? Het antwoord is eenvoudig. De allerbelangrijkste schakel ontbreekt en dus logisch dat we falen. Houd je vast: “We zijn helemaal niet gemaakt om sterk te zijn!” (En mocht je nu hyperventilatie voelen opkomen: pak een zakje, blijf rustig doorademen én doorlezen…)

Geloven dat je sterk bent, maakt dat je constant met je neus op de feiten wordt gedrukt. “Ik ben dan wel sterk, maar ik voel me helemaal niet sterk, ik doe niet sterk en ik denk niet sterk. Wat doe ik fout?” Je legt de lat op onhaalbare hoogte waardoor je jezelf telkens weer teleurstelt. En dat heeft een prijs. Mentaal en zelfs lichamelijk trekt je dat op een gegeven moment niet meer.

Waarom willen we eigenlijk zo graag sterk zijn?
Omdat we geloven dat ‘sterk zijn’ de norm is en ‘zwak zijn’ dus beneden de standaard, minderwaardig en voor losers. En omdat we niet graag ‘minder’ willen zijn, zijn we onszelf veel te vaak aan het meten aan wat anderen van zichzelf laten zien en horen. Wake-up call!!! Anderen zijn net zo zwak als jij, alleen zijn ze misschien nog te onzeker, te hoogmoedig, te eigenwijs of te onwetend om dat voor zichzelf en aan de buitenwereld toe te geven.

De kracht om te kunnen accepteren dat je als mens zwak bent, komt uit het kennen van God als een oneindig geduldige en liefdevolle Papa. Als jij weet hoe groot Hij is, hoe Hij vol liefde naar je kijkt en wat Hij voor je over heeft gehad, dan is zelf sterk zijn echt geen issue meer. Alle eer aan Hem die de eer werkelijk toekomt!

Samen sterk
De reden waarom wij op aarde geboren worden, is om kind van onze hemelse Vader worden. Zo zijn we door Hem bedacht, ontworpen, bedraad en bedoeld te zijn. Gods ontwerp van de mens is dat hij uit zichzelf zwak is en (hier komt de clou:) sterk wordt dóór en mét Hem. Niet omdat God een machtswellusteling is, maar omdat Hij liefde is en graag geeft, geeft, geeft en geeft. Hij heeft dus ‘slachtoffers’ nodig die bereid zijn om te ontvangen. God is van het principe ‘samen sterk’.

Een heel gaaf aanbiddingsnummer wat hier over gaat is “You raise me up“:

“You raise me up, so I can stand on mountains,
You raise me up to walk on stormy seas,
I am strong when I am on your shoulders
You raise me up to more than I can be.”

Mét God kunnen we dingen doen die we van te voren nooit hadden kunnen dromen, begrijpen, beseffen of hopen. Zittend (rustend) op Zijn schouders ben je pas sterk. De apostel Paulus beschrijft dit ook heel mooi in zijn brief aan de gemeente in Filippi. In de Amplified Mariëlla-vertaling (ja die bestaat!) staat er het volgende:

Ik kan alles doen [waar God mij toe geroepen heeft omdat het goed voor mij is] door Hem die mij sterkt en kracht geef [om Zijn doel met mijn leven te vervullen – ik ben zelfvoorzienend door mijn voorziening in Jezus; ik kan alles … door Hem die mij doordringt met innerlijke kracht en een zekere vrede.](Filippenzen 4:13 AMP)

IK BEN NIET STERK en wat ben ik blij dat dat oké is!
Wat een opluchting na jarenlang ballen in de lucht houden. In mijn zwakheid ben ik door Gods kracht in mij sterker dan ik ooit had kunnen vermoeden. En als ik mezelf weer eens betrap op jongleren (een oude gewoonte die nog verder mag slijten), dan doe ik snel mijn handen weer op mijn rug en dan bedenk ik me weer: ik zit op de schouders van mijn Papa, de sterkste van allemaal en mét Hem kan ik de hele wereld aan.

Hij is sterk en ik is zwak. Dat is h(artstikke)eerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.