Geloof je echt

Geloof je echt of denk je alleen dat je gelooft?

Als je wel eens met on- of andersgelovigen het Evangelie gedeeld hebt, dan heb je deze opmerking ongetwijfeld al wel eens voorbij horen komen:

“Ik geloof wat anders dan jij, maar hé, uiteindelijk zal er overal wel een kern van waarheid in zitten.”

HO STOP!!! Even niet verder lezen. Lees eerst de zin hierboven nog eens een paar keer en kijk eens of je dan wat opvalt…

Zo’n opmerking is eigenlijk hetzelfde als: ik geloof dat de lucht blauw is met grijze en witte wolken en jij gelooft dat de lucht bruin is en dat wolken niet bestaan. Dus, conclusie, dan zal de waarheid wel ergens in het midden liggen…

Ik zat hier vanochtend in de auto over te mijmeren en toen bedacht ik me ineens, als je op voorhand al zo zeker weet dat je voor een deel mis zit, dan geloof je je eigen verhaal toch helemaal niet? Dan ben je misschien zoekende, ontdekkende, denkende of hopende. Je kan jezelf van alles wijs maken, maar geloof heb je in ieder geval niet. Als je werkelijk gelooft, dan ben je absoluut zeker van je zaak. Geloof is een zekerheid. En wie zeker van zijn zaak is, gooit niet zomaar de helft van wat ie denkt dat waar is, overboord om voor de gulden middenweg te gaan.

Nog een concreet voorbeeld. Tijdens straatevangelisatie ben ik al verscheidenen keren met Moslims in gesprek geraakt en die heb ik tot mijn verbijstering meermaals een soortgelijke opmerking horen maken. “Ach, uiteindelijk geloven we allemaal in dezelfde God hè!?” Huh, wat? Grapje zeker. Dit kan niet waar zijn! Mensen die zulke uitspraken doen, hangen misschien een theorie of theologie aan – uit gewoonte, omdat het van ze verwacht wordt of bij gebrek aan beter – maar er is duidelijk geen sprake van geloof. Er mist overtuiging en een absoluut zeker weten.

ik vraag me af

Als het gaat om wat we denken, als het gaat om onze mening, ja dan zullen we in het meest gunstige geval allemaal wel een stukkie de goede kant op zitten. Als het bijvoorbeeld gaat om ‘wat gaan we doen of eten dit weekend’ dan kunnen we met elkaar in gesprek en komen we uiteindelijk wel tot een compromis wat voor iedereen werkt. Als het echter gaat om geloven in God (in de enige levende God en Zijn alles overstijgende waarheid) dan is er wat mij betreft geen halve waarheid of compromis mogelijk. De absolute waarheid is onaantastbaar, onwankelbaar en onveranderlijk.

En wat is die waarheid nu precies? De waarheid is dat Jezus de Zoon van de ENIGE levende God is, dat Hij geboren is in een mensenlichaam en dat Hij vanwege ónze zonden een gru-we-lij-ke kruisdood gestorven is om voor ons een weg terug naar God mogelijk te maken. De waarheid is dat IEDEREEN die het offer van Jezus accepteert, zich bekeert en Hem gaat volgen, uit genade vergeving van zonden ontvangt, de Heilige Geest ontvangt, door een Godswonder een nieuwe schepping wordt, God ‘Abba Vader mag noemen, de zegen van Abraham toebedeeld krijgt en eeuwig leven ontvangt; nu nog hier en straks in de hemel.

Dit geloof ik, zonder terughouden, zonder twijfel of enige behoefte tot het sluiten van compromissen. Dit geloof ik ondanks dat mijn brein wel eens kortsluiting maakt als ik dit alles verstandelijk probeer te beredeneren. Dit geloof ik ongeacht wat anderen daarvan vinden en ongeacht de omstandigheden. Dit geloof ik in goede en in uitdagende tijden. Ja, ik heb nog heel veel te leren, ik snap nog heel veel niet, maar voor niks en niemand wijk ik ook maar één centimeter van Jezus’ zijde. Iedereen mag geloven wat hij of zij wil, maar mijn geloof is geen onderwerp voor discussie meer. Ik wijzig mijn koers alleen nog als ik door een openbaring van Gods Geest ervaar dat ik wat bij moet sturen. Ik volg Jezus en echt Jezus alleen.

Jezus volgen

Voordat ik Jezus leerde kennen, was ik op een punt in mijn leven gekomen dat ik voor het oog alle ingrediënten had om gelukkig te zijn – ik had een man, kinderen, een mooi huis, een leuke baan, genoeg geld, een goede gezondheid en gezellige vrienden – maar ik was het absoluut niet. Ik voelde me verdrietig en boos en machteloos. Ik dacht van alles, ik vond van alles, had over alles een mening, maar tegelijkertijd had ik op de aller aller aller belangrijkste levensvragen geen antwoord: Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waarom leef ik? En waar ga ik na dit leven heen? Ik had echt géén idee. Mijn leven had geen nut, geen doel. Ik snapte het gewoon niet en dat voelt behoorlijk akelig kan ik je melden.

De Bijbel en Gods Geest geven ons dan wel een duidelijk antwoord op al deze vragen, maar Jezus kende ik op dat moment nog niet en de Bijbel had ik nooit gelezen. Achteraf gezien logisch dat het me ontbrak aan geloof, aan een rotsvaste overtuiging. Zonder dat zullen we nu eenmaal altijd rusteloos zijn, aldoor twijfelen en voortdurend op onze hoede zijn. Zonder geloof in God hebben we geen zekerheid en kunnen we ons niet veilig en geborgen voelen. Omdat de wereld en onze samenleving helaas steeds harder wankelt en achteruit holt, hebben we nu misschien wel meer dan ooit die rotsvaste basis nodig zodat we kunnen blijven staan en we niet omvallen.

Denk jij nu bij jezelf: ‘Ik heb ook geen antwoord op die vier belangrijke levensvragen’. Dan is er zeker nog geen man over boord, maar ga alsjeblieft wel actief op zoek! Wie namelijk zoekt én in zijn of haar zoektocht volhardt, zál de waarheid vinden. Wie bij God aanklopt, daar zal God de deur voor openen (Matteüs 7:7-8). Volhardt tot minstens alle 4 de vragen beantwoord zijn en laat je niet lokken door religie of verleiden door allerlei zoetsappige, zweverige, ‘alles is liefde’ quotes van talloze zelfbenoemde spirituele goeroes. Laat je niet verblinden door holle frases zonder substantie. Laat jezelf niet voor de gek houden, maar ga voor echt. Maak waarheidsvinding jouw topprioriteit!

topprioriteit

Dit klinkt misschien als een grote uitdaging, maar het is echt makkelijker dan je denkt. De Waarheid is namelijk Jezus en Hij wil héél graag door jou gevonden worden. Hij speelt geen verstoppertje, maar probeert juist voortdurend jouw aandacht te trekken (misschien zelfs wel op dit moment). Dus wie volhoudt en niet afhaakt, gáát Jezus ontmoeten, gáát God de Vader ontmoeten. Altijd! Zonder uitzondering! En het moment dat je Hem vindt, is het moment dat jouw geloof geboren wordt. Net zoals een licht gaat branden als de stekker het stopcontact ‘ontmoet’.

En eerlijk, ook als je gelooft in God, zal je nog steeds heel veel vragen hebben. Ik vermoed dat dat tijdens mijn leven hier en nu niet zal veranderen, want hoe mee ik leer en ontdek, hoe meer ik erachter kom dat ik eigenlijk nog maar heel weinig weet. Maar de basis, mijn geloof in God, staat als een huis en die basis geeft naast houvast ook zekerheid, richting, zingeving, rust, ontspanning, vertrouwen, vreugde, vrede, geborgenheid, motivatie en ga zo nog maar even door. Allemaal dingen die de wereld niet kent.

Go for it!

Is Alpha iets voor jou?

Ontdekken wie God is en Hem leren kennen, hoef je niet alleen te doen. Er zijn velen met jou die met grote levensvragen rondgelopen en voor hen én voor jou is er Alpha.

Alpha is een plek waar jij helemaal jezelf mag zijn, waar je in alle ontspannenheid en openheid al je vragen mag stellen en waar ook ruimte is voor al je twijfels. In een cursus van 10 gezellige en interactieve bijeenkomsten ga jij ontdekken wat het Christelijk geloof inhoudt en wie Jezus is.

Neem eens een kijkje op de website van Alpha Nederland en wie weet start er binnenkort een cursus bij jou in de buurt.

1 gedachte over “Geloof je echt of denk je alleen dat je gelooft?”

  1. Daar hebben de engelstaligen een mooi spreekwoord voor.
    The more the things we know about,the greater the unknown!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.