veilig bescherming

Ja, jij bent veilig!

Toen mijn wekker vanmorgen om 5.40 uur ging, werd ik overvallen door een gevoel van gebukt gaan onder zorgen. En daar bedoel ik mee dat ik een enorm ‘unheimisch’ gevoel had. Je kent het (helaas) vast wel. Je voelt je niet veilig, in het nauw gedreven, in gevaar, alsof het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. Mijn maag zat in een knoop. Dat was niet bepaald wat ik in gedachten had om mijn dag mee te starten! Hoe reëel angsten met wereldse ogen bekeken ook kunnen zijn, ik was absoluut niet van plan om vandaag met deze bagage rond te gaan sjouwen.

Wat een ‘toeval’ dat er vanochtend om 6.00 uur stille tijd met mijn hemelse Vader gepland stond. Nou ja, toeval. Ik ben bezig om het een gewoonte te maken om ’s ochtends vroeg, voordat mijn thuis wakker wordt, te starten met quality time met God. En waar het soms nog een dingetje is om mezelf te motiveren om uit bed te komen als alles nog pikdonker is buiten (dat ik geen ochtendmens bent, zeg ik niet meer!), helpt de Heer mij liefdevol een handje door de stage van onze dochter heen. Zo grappig dat Hij maanden geleden al voorzag in wat mij nu helpt om mijn ochtendritme te veranderen. Ze moet namelijk 5 dagen in de week om 6.00 uur ’s ochtends beginnen bij haar stagebedrijf. Omdat het én donker is en het bedrijf in de middle of nowhere ligt, breng ik haar met de auto. Dus… ik moet mijn warme bedje uit.

alarm clock

Deze dame kwam dus vanmorgen om 6.05 uur terug thuis van een nachtelijke tochtje door de besneeuwde en glibberige landerijen. Ik had natuurlijk terug in slaapstand gekund, maar dat doe ik dus niet. Ik was wakker! En wat hou ik van de stilte van de nacht. Ik heb toen een theetje gezet, avondmaal gepakt, ik ben onder een dekentje gekropen (dat dan weer wel) en ik heb me met mijn Bijbel en muziekje terug getrokken. En wat heb ik een gave tijd met God gehad!

Als jij ook een flinke oppepper kan gebruiken vandaag, dan neem ik je graag me in mijn meditatie van vanochtend. En zet je maar schrap, want dit wordt goed! Zet de deur maar alvast open, want jouw angst en twijfel gaan het zo op een lopen zetten. Als God voor ons is, dan kan er simpelweg niets of niemand tegen ons zijn. Punt! Het is kwestie van geloven, van het je bewust worden en daar je vertrouwen in stellen. Waar ik vanochtend dus bibberend begon, stroomde een tijdje laten de tranen over mijn wangen. Tranen van opluchting, van ‘yes, God is erbij’, van dankbaarheid, van openbaring. Zo’n ommekeer, wie wil het niet?

Psalm 23

De Bijbel vertelt om veelvuldig: “Maak je geen zorgen!” Dat lijkt gezien de situatie in de wereld misschien ondenkbaar, onrealistisch. Maar blijkbaar is er in de geestelijk wereld (en dus ook in de natuurlijke) geen steekhoudende reden om ons zorgen te maken. Dat lezen we ook in Psalm 23. Een supergave Bijbeltekst waar je natuurlijk snel met je ogen overheen kan flitsen, omdat jij nu eenmaal de Bijbel hoort te lezen (en als een brave Christen doe je dat natuurlijk…), maar je kan er ook helemaal induiken. Wat staat er nu echt? Wat betekent het? Als ik erbij was geweest, hoe had het er dan uitgezien? Wat had ik gehoord, gevoeld…? Lees met me mee en gebruik jouw eigen voorstellingsvermogen.

De Heer is mijn Herder, het ontbreekt mij aan niets.

De Bijbel refereert naar Gods kinderen als schapen. En dan niet als ‘domme schapen’, maar als hele kostbare, maar kwetsbare wezens die zorg van een herder nodig hebben om een beschermd en gezegend leven te kunnen leven. Een schaap zonder herder verdwaalt namelijk. Hij verhongert, als hij al niet eerst wordt gebeten of opgegeten door een roofdier. Zorg is dus geen luxe, maar een absolute noodzaak. En die zorgt geeft God aan Zijn kinderen! God is onze Goede Herder en daarom ontbreekt het ons blijkbaar aan niets. Er zijn geen wensen die Hij niet vervuld, behalve die van het ongezonde soort natuurlijk. We lezen verder…

Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water

Groene weiden spreken over overvloedige voorziening. We hoeven niet te vechten om voedsel. Alles wat jij en ik nodig hebben vandaag, is beschikbaar. In overvloed. Er is zelfs meer dan genoeg voor de hele kudde, voor alle mensen om je heen. En niet alleen voor vandaag, maar ook voor later. Heb jij namelijk ooit een schaap met een bundel gras onder zijn arm gezien van “zo, dan heb ik morgen in ieder geval ook nog wat!” Nee, als schapen hun buikje vol hebben, gaan ze zorgeloos in het gras liggen om te herkauwen; om nogmaals te genieten van hetgeen ze eerder uit liefde en zorg gekregen hebben. Ze vertrouwen erop dat hun herder morgen opnieuw goed voor ze zorgt.
Grazige weiden

Onze Herder voert ons ook naar vredig water. Hoe ziet dat er voor jou uit? Je ziet in natuurfilms dat kuddes prooidieren altijd wat schichtig zijn als ze bij een drinkplaats komen, omdat ze weten dat er in de buurt van water ook altijd roofdieren zijn. Als hun koppie naar beneden gaat om te drinken, dan is er even geen zicht op de omgeving. Drinken doen ze daarom alleen als ze zich veilig wanen. En wat dacht je van krokodillen of piranha’s onder water? Als deze Psalm dus spreekt over vredig water, dan betekent dat dat we kunnen drinken zonder over onze schouder te kijken. We kunnen ons ding doen, zonder voortdurend alert te zijn op wat er allemaal op ons af kan komen. Als God ons beschermt, dan is dat altijd en overal. Misschien een teleurstelling voor je, maar Hij heeft onze hulp en aanwijzingen echt niet nodig. Er is niets wat aan Gods waarneming ontgaat. Ook geen krokodillen!

Hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van Zijn naam.

God geeft jou en mij nieuwe kracht. Geen tweedehandsje, geen halve kracht. Nee, nieuwe kracht! Hiermee verkwikt en reset Hij onze ziel (ons hart, ons koppie) en herstelt Hij ons leven waar het misschien even wankelde (zoals bij mij vanmorgen vroeg). En wat is er van jouw kant nodig als God jou iets wil geven? Precies, dat jij je bewust wordt van Zijn uitgestrekte handen en dat je het aanpakt. Wij mogen voortdurend ontvangen van Zijn kracht die alle problemen en uitdagingen op hun grondvesten zal doen schudden. Onze vijand zal wensen dat Hij nooit een offensief tegen jou en mij had ingezet! Vluchten zal ie!

God leidt ons ook langs veilige paden. En dit vind ik persoonlijk een hele gave! In de Nederlandse Bijbelvertalingen wordt de ware betekenis van de brontekst flink afgezwakt. De kern is eruit gehaald. ‘Veilige paden’ dekt de lading namelijk niet. Wat er werkelijk staat, is ‘paden van gerechtigheid’. Maar wat is dat dan, kan je je afvragen? Dan moeten we gaan kijken naar wat het Joodse volk de paden van gerechtigheid noemt.

Pad van gerechtigheid

Als een herder zijn schapen een berg wilde laten afgrazen, dan liep hij met zijn kudde van beneden naar boven in cirkels om de berg heen. Na iedere ronde kwamen ze iets hoger uit, waardoor de schapen voortdurend nieuw gras te eten hadden. De afgevreten weiden lagen onder hen. En ronde na ronde werd zo de hele berg afgegraasd. Het spoor dat de herder daarbij liep, werd, en wordt in Israël nog steeds, het pad der gerechtigheid genoemd.

Wat denk jij dat zo’n schaap (bij wijze van spreken) gedacht moet hebben, ronde na ronde? “Nou ja zeg. Weer ditzelfde uitzicht. Zoveel uren/dagen verder en we zijn nog steeds niets opgeschoten!” Herkenbaar? Dit schaapje – ik – dacht vanochtend: “Daar gáán we weer! Waarom verandert er nu niets? Waarom blijft dit gedoe mij achtervolgen? Telkens weer hetzelfde probleem. Dan denk ik dat het opgelost is en floep, daar is ie weer! Het lijkt maar niet op te schieten. Hoe lang gaat dit nog duren Heer? Dit is zo onrechtvaardig!”

Maar God leidt mij dus langs veilige paden. Ik zit volledig op schema. Zijn schema! Waar ik nu ben, ben ik nog niet eerder geweest. Ik denk misschien: “Er verandert niets”, maar dat lijkt alleen maar zo. Ik ben inmiddels al een heel stuk opgeschoten. Ja, het uitzicht lijkt misschien hetzelfde, maar ik ben al een heel stuk gestegen op ‘mijn’ berg. Het einde komt langzamerhand in zicht. Wil ik deze berg eronder krijgen en definitief afrekenen met z’n uitdagingen, dan zal ik naar de top moeten. Dat kan natuurlijk ook lekker snel recht omhoog, maar dat zou me nóg meer kracht en energie kosten. God is een Goede Herder en geen slavendrijver.

En wat staat er nog meer? “Tot eer van Zijn naam”. Niet omdat God graag ziet dat we plat op ons gezicht voor Hem neervallen, maar omdat Hij wil dat we gaan snappen en voelen hóe goed Hij voor ons is. Hij wil dat we volledig doordrongen zijn van het besef hoeveel Hij van ons houdt. Als we Hem gaan zien zoals Hij werkelijk is, dan is er alleen plek voor intense dankbaarheid. Dan willen we niet anders dan Hem alle eer geven. Naar zo’n innige relatie met ons verlangt God.

Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij. Uw stok en staf, zij geven mij moed.

dark valley

In het Engels wordt dit donkere dal omschreven als ‘de vallei van de schaduw van de dood’. Om je in de schaduw van iets te kunnen bevinden, weet je twee dingen heel zeker. Het is én groter dan jij én het is heel dichtbij. Deze schaduw hier betekent: “Het is bijna afgelopen met jou!” De dood hijgt in je nek, of het nu letterlijk de dood is of een andere uitdaging; groot of klein, door jouw eigen toedoen ontstaan of niet. Heb je relatieproblemen? Zit je in financiële nood? Staat je carrière op de tocht? Zit justitie achter je aan? Lijken je kinderen te ontsporen? Zijn je buren in jouw ogen bloedirritant? Lijkt alles en iedereen tegen jou? Wat er ook speelt, je hoeft géén gevaar te vrezen, want onze Goede Herder is erbij.

En hoe kan je dat weten? Als je stil bent en goed luistert, hoor je Zijn staf in het ritme van Zijn voetstappen op de grond tikken. En hoezo geen gevaar? Onze Goede Herder heeft ook een stok bij Zich, waarmee Hij al onze vijanden, die te dichtbij komen, een flink pak slaag geeft. Het Oude Testament kent vele verhalen van volkeren die een veeg uit de pan kregen als ze het Joodse volk aanvielen. Vaak moesten ze het letterlijk met de dood bekopen. Weet je het nog? Jezus is onze Leeuw van Juda. De kussens onder Zijn voeten zijn fluweelzacht. Jij hebt in Zijn armen niets te vrezen. Maar worden er pijlen op jou gericht, dan komen er genadeloos scherpe klauwen tevoorschijn. Geen reden dus om voor omstandigheden of mensen te vrezen. Jezus beschermt je. Er is dus geen reden om de moed te laten zakken.

U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand. U zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over.

Diner table

Als de duivel een aanval op ons inzet, dan kunnen wij ons misschien overvallen voelen, maar God heeft dit al aan zien komen. Hij is er absoluut niet van onder de indruk. Hij heeft alles namelijk al geregeld wat nodig is om te zorgen dat wij veilig en voorzien zijn én blijven. Als wij dus “Help!!!” denken, gaat onze Goede Herder onverschrokken verder met het uitrollen van Zijn plan voor ons leven. Hij acht de vijand geen blik waardig. Waar wij denken in noodscenario’s gaat Hij op het gemak de tafel dekken om met ons te zitten, om met ons het Avondmaal te vieren. Dat is dus waar ook wij onze aandacht op mogen richten. Waarom nu in de valse ogen van onze vijand kijken en waarom bibberen bij het zien van zijn vlijmscherpe tanden, als dadelijk het enige wat er gebeurt, is dat hij piepend afdruipt met zijn staart tussen zijn benen? Negeren die handel, al is het even oefenen! In Gods aanwezigheid komen we werkelijk NIETS tekort. Hij zalft ons, Hij zegent ons zo overvloedig dat onze ‘beker’ overstroomt. Niets of niemand die dat kan roven.

Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven. Ik keer terug in het huis van de Heer tot in lengte van dagen.

Als geluk en genade mij volgen, dan is er blijkbaar geen ontsnappen aan. Als het mij volgt, maakt het dus niet uit als ik de weg even kwijt ben. Kijk ik achterom… daar zijn ze weer! Gods gunst en genade, maar ook Zijn goedheid, Zijn liefde, geluk, welvaart, voorspoed, trouw, vrede… het is allemaal in overvloed beschikbaar voor Gods kinderen. En de kers op de taart is dat we ondanks Gods gunst en zegen in ons aardse leven, weten: dit leven in ons aardse lichaam is gelukkig (!) maar tijdelijk. Wat de wereld ziet als grootste probleem, het sterven van ons lichaam, is in werkelijkheid onze grootste belofte. Tot in de eeuwigheid zijn we dicht bij onze Vader. Dan zullen we nog wel eens terugblikken met: “Zeg, weet jij nog, 9568 jaar geleden, toen wij op de oude aarde nog… Dat was wat hè!? Wisten wij veel toen.” Dus waar we ook zijn, in ons aardse lichaam hier en nu op aarde of straks letterlijk en tastbaar heel dicht bij Jezus, wat kan er ons gebeuren? Serieus…

Prayer

Een hemelse reset

Als iets op ons drukt, mogen we leren om de tools in te zetten die God ons lang geleden al gegeven heeft om korte metten te maken met leugens, angst en twijfel. De Bijbel staat vol met rake, wijze adviezen. En wat heeft Hij ons veel gegeven! Vanochtend wilde ik dus niet blijven mediteren op nare omstandigheden of mijn gevoel, maar de bezem van Gods waarheid door mijn gedachten heen halen. Het ‘probleem’ zelf is namelijk nooit het probleem, maar juist onze gedachten erover. Die maken dat we in zak en as schieten, onze focus op Jezus verliezen en soms hele rare bokkesprongen maken. Als gedachten gereset worden, ga je je direct anders voelen en gedragen. Dus korte metten maken ermee! Ik ben een kind van God en rottigheid heeft géén recht om mij te volgen. Jou ook niet trouwens. Amen?

Veel beter nog dan telkens opnieuw resetten, of jezelf door je dag heen worstelen, is zorgen dat je stress en je zorgen maken zoveel mogelijk voor blijft. Ik heb gemerkt hoe heerlijk het is om mijn dag met God te starten. Nu begin ik namelijk fris en opgeladen aan een nieuwe dag. Nu loop ik op de feiten vooruit in plaats van dat ik er achteraan blijf hollen. Nu hoor, lees en spreek ik ’s ochtends vroeg eerst dat ik geliefd en waardevol ben, voordat er oordeel op me af gevuurd wordt.

Inspiratie

Ik heb mezelf werkelijk jarenlang geprobeerd wijs te maken dat ik straks (vanmiddag of vanavond) tijd zal kunnen vrij maken voor gebed, voor het lezen van de Bijbel of voor het kijken van een goede preek. Verbaast het je als ik zeg dat die ‘straks’ er bijna nooit kwam? En als ik dan uiteindelijk wel krampachtig met de Bijbel op schoot zat (want nú moest het gaan gebeuren!), dan kon ik de puf, de interesse en de focus niet meer opbrengen om te lezen? Ik ben heel dankbaar dat ik uit deze vicieuze cirkel van spijt en schuldgevoel aan het kruipen ben. Ik ben bezig om mijn nieuwe dagritme een gewoonte te laten worden. Ik begin mijn dag met Jezus. Doe je mee?

Behoefte aan meer inspiratie om jouw eigen stille tijd met God vorm te geven? Honger jij ook naar een verdieping van jullie relatie en wil je Zijn stem beter leren verstaan? Luister dan zeker eens naar deze krachtige Bijbelstudie. Be blessed!

3 gedachten over “Ja, jij bent veilig!”

  1. Mariëlla Verhelpen

    Hoi Aritha, dank je wel voor je berichtje. Ik heb er nog eentje klaar staan, maar die heeft nog wat werk nodig. Hou de website gewoon in de gaten en als je nieuwe blogs niet wilt missen, doe je er goed aan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Dan krijg je een bericht als er een nieuwe blog online staat. Een fijne dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.